10 tips til steder du kan padle

I sommer har du mulighet til å utforske Oslofjordens mange kjente og ukjente perler. Her er noen tips til aktiviteter og steder du kan oppsøke!

I år Oslofjorden kommer til å være en enda viktigere arena for rekreasjon. Hvorfor ikke utforske noen nye steder!

Kajakk

Antall kajakker i Oslofjorden har økt kraftig. Her er noen turer som gjør deg mer kjent i fjorden. Noen er krevende, andre passer for alle.

Ti anbefale padleturer:

Skjærhalden – Tisler 17 km

Tisler er en herlig øy.
Tisler er en herlig øy.

Vi må ha med en litt utfordrende tur for padlere med erfaring også. Hvalerskjærgården er full av øyer og holmer med mange muligheter. Tisler er den ytterste av Hvalerøyene som hadde bosetning (bortsett fra Torbjørnskjær fyr). Så langt til havs er padleopplevelsen en helt annen enn i skjærgården. Overnatt gjerne, men du må holde deg unna nasjonalparkens sone c (Store Ølbergholmen, Gule skjæret og Møren.) Anbefalt rute: Fra Skjærhalden padler man til Lauer. Sundet mellom Nordre og Søndre Lauer anbefales. Herfra er det over 2 km padling på åpent hav til Tisler.
Mulige startpunkter: Du kan padle fra båthavna sørvest for i Skjærhalden. Her er det også parkering (betaling) Om det er fullt kan du sette av kajakken. Velge parkeringen ved kommunehuset eller kirken. Du kan også starte fra Viker (Asmaløy), da blir turen en vei ca 10 km.

Merk: Dette er ikke noe tur for nybegynnere. Utsiden av Hvaler er utsatt for bølger og vind, så sjekk værmeldingen. Strekket mellom Søndre Lauer og Tisler er over 2 km. Dette er også leden for Strømstadferga (som kommer fort).

Flere bilder og kart

Haldenkanalen nedover 70 km

Utsikt over Bøensfjorden fra kystledhytta Flagghytta.
Utsikt over Bøensfjorden fra kystledhytta Flagghytta.

Haldenkanalen er ikke salt sjø, men vi syntes kanalen er så spennende at vi tar den med. Haldenkanalen strekker seg over 70 km fra Skulerudsjøen i Aurskog-Høland til Femsjøen i Halden. Her kan man padle gjennom idylliske innsjøer, korte elvestrekninger og imponerende sluseanlegg i et vakkert landskap med mange spennende kulturminner. Visste du at Brekke sluser er Nord-Europas høyeste sluseanlegg? Her finnes også kystledhytta Fløterhytta. Overnatting kan gjøres i telt eller hengekøye, eller man kan se om noen av kystledhyttene langs kanalen er ledig. På disse følger det også med kano når hytta leies. Til kanalen er det i tillegg mange side elver og vann som også kan padles dette gjør Haldenkanalen med sideelver og vann til et svært godt egnete for padling.
Mulige startpunkter: Her er det mulig å ha en bil i hver ende, eller bli transportert. Skulerudsjøen er et naturlig startpunkt, men det er mulig å padle vannsystemet enda lenger oppover. Et mulig sted å avslutte er ved Tistedalen stasjon i Femsjøen.

Flere bilder og kart

Øyriket vest for Kråkerøy

Små holmer i Kråkerøyskjærgården
Små holmer i Kråkerøyskjærgården

Mange kjenner øyriket i Hvaler, men det samme landskapet finner du også i Fredrikstad. Vest for Kråkerøy ligger små holmer på rekke og rad. Du kan overnatte i Enhuskilen (campingplass). Det er også tillatt å sette opp telt på de fleste holmene, men det er lite tilrettelegging og ikke toalett alle steder, så om du velger å overnatte her, må du være veldig bevisst på å utøve sporløs ferdsel.

Mulige startpunkter: Tangen (badestrand) sør på Kråkerøy, Enhuskilen

Flere bilder og kart

Havnefronten og Oslos sjøside 10 – 25 km

Sørenga fra vannet
Sørenga fra vannet

Fra grensen mot Bærum på Lysaker til grensen mot Nordre Follo ved Ljansbruket, har Oslo en kystlinje på 48 km. Ikke en strekning man padler ofte, men som gir helt særegne, urbane opplevelser. Man må selvsagt passe seg for ferger og annen nyttetrafikk, men det er en spesiell følelse å padle med utsikt innover byen. Øsker du å komme enda nærmere byens puls, kan du padle opp tunellen ved Operaen og videre opp Akerselva.
Mulige startpunkt: Landsiden av Ulvøysund, Sollerudstranda eller sjøbadet på Bygdøy
Merk: Pass opp for nyttetrafikk!

Flere bilder og kart

Morgentur i Asker- og Bærumsskjærgården 11 km

Skjærgården utenfor Sandvika er et herlig sted å padle, og den er aller best grytidlig for da slipper du unna den mest intense båttrafikken. Padler du f.eks fra Kadettangen og vestover inn Slependenrenna, passerer Nesøya og ta inn ved Brønnøyas sørside og inn Langårasundet, inn store Ostsund og går rundt Borøya og Kalvøya, har du en tur på ca 11 km. Friluftsområdene i nord og sør på Borøya har muligheter for telting. Vær varsom når du krysser den trafikkerte båtleia mellom Kalvøya og Borøya.
Mulige startpunkter: Kadettangen, Solvik og Gyssestad (under motorveibrua ved McDonald’s)
Merk: Dette er et område med mye småbåttrafikk. https://www.oslofjorden.org/fra-slependen/

Morgentur i Asker- og Bærumsskjærgården

Håøya rundt 17 km

Det er mange fine steder å slå opp telt eller hengekøye på Håøya. Her fra nordsiden.
Det er mange fine steder å slå opp telt eller hengekøye på Håøya. Her fra nordsiden.

Håøya er den største øya i Indre Oslofjord. Store deler av øya er ubebygd. Det er sjelden langt til nærmeste bukt det går an å gå i land eller finne en fredelig plass å henge opp hengekøya eller sette opp telt. På den midtre delen av øya er det mer aktivitet, med bl.a. tre kystledhytter, båthavn og Håøya naturverksted. Interessante steder som passeres: Bergholmen, Oscarsborg, Gråøya, Torvøya.

Mulige startpunkter: På vestsiden av fjorden: Sætre båthavn og Skogsborg (rett ved kystledhytta Båthuset). På østsiden: Husvik v/ Vindfangerbukta nord for Drøbak, nordre parkering for Oscarsborg, Fagerstrand brygge,
Merk: Ferger og annen båttrafikk lager store bølger. Kan innebære kryssing av hovedleden inn til Oslo.

Flere bilder og kart

Sandebukta  ca 12 km

Gåserumpa er velegnet for telt
Gåserumpa er velegnet for telt

Sandebukta, og særlig øyene Kommersøya og Gåserumpa er populære utfartområder for båter. Begge øyene brukes også mye til telting. Kommersøya er naturreservat med mange sjeldne planter og ikke minst fossiler. Ingen av disse øyene er bebygd.

Mulige startpunkter: Det nedlagte grustaket på Sando (noen hundre meter nordvest for Bekkestranda kapell) er velegnet. Bjerkøya (parkeringa er ved riksveien, men utsett kan med fordel gjøres litt lenger ute på moloen) ,Skjervika eller Nordre Jarlsberg brygge.

Flere bilder og kart 

Padletur i Færder nasjonalpark

Ildverket
Ildverket

Skjærgården i Færder er verd et besøk. Nasjonalparken strekker seg fra Ormøy til Færder fyr på østsiden av Tjøme. Også Verdens Ende og Moutmarka er en del av Færder nasjonalpark. En mengde forskjellige ruter kan legges opp mellom alle øyer og holmer, men vi foreslår en tur med utgangspunkt Hvasser (F.eks. Fynstranda) og nordover langs Lilleskagen med kurs mot Roppestadholmen. Er padlelysten enda større kan du gå helt opp til Bolærne. Overnatting kan gjøres på en rekke av øyene som passeres.
Mulige strartpunkter: Fynstranda, Hvasser, Fjærholmen, Torødstranda, Rosanes
Merk: Dette er et område med mye småbåttrafikk.

Flere bilder og kart

Bogen – Stauper ca 15 – 30 km

Stauper
Stauper

Denne turen går i kommunene Sandefjord og Færder. Vårt forslag er å starte i Bogen og padle sørover på innsiden av Langø og videre mellom Sauholmen og Pikeskjæret, videre over til sørsiden av Veierland og til Hui og over til Stauper. Det er mange muligheter for overnatting, som Kjølholmen på Veierland, Lindholmen, Geitungholmen eller Pikeskjæret.
Mulige startpunkter: Bogen, Søndre Tenvik (en litt lenger tur).
Merk: Tønsbergfjorden har mye båttrafikk og turen innebærer kryssing av leden inn til Tønsberg.

Flere bilder og kart

Viksfjorden ca 12- 15 km

Ølbergholmen

ØlbergholmenLarvik har en lang kystlinje, men er mange steder er ganske værutsatt. Viksfjorden derimot, er godt skjermet og er full av små holmer og skjær, akkurat slik man øsker seg! Overnatt på Malmøya, enten i kystledhytta Jakthytta, eller telt i f.eks. Trabukta.
Mulige startpunkter: Seilerhytta (Ødegården), Bjønnesbakken (Bjønnestranda) eller Eftang camping (parkering for Ølbergholmen 200 meter unna)

Flere bilder og kart

Les også