De har testet mye – deltakerne på Frelsesarmeens «Jobben», men nå ruser de seg på arbeidet, gleden og synet av en ren og ryddet strand i indre Oslofjord.

OF har fått seg en ny alliert i bekjempelsen av marin forsøpling. Frelsesarmeens deltakere i «Jobben» kalles «den ekte versjonen av Fjorden Cowboys». De har vært ute en vinternatt før og vi opplevde en ekte positiv energi på den enorme oppgaven som Norge og verden har med marin forsøpling.

Strandrydding «Jobben» og OF rydder en strand på Gressholmen i Oslo.

 

Strandrydding «Jobben» og OF rydder en strand på Gressholmen i Oslo.

Gjengen forteller om hvordan de får utbetalt honorar gjennom samvær, samhold, to måltider, og en ørliten porsjon med motivasjonspenger. Vi finner også ut at de burde få medaljen, den som ingen finnes ennå, og det er gullmedaljen som Norgesmestere i strandrydding. Vi snakker om 15 tonn ryddet søppel i året.

Våre fjordcowboyer rydder min og din strand fra Drøbaksundet til Aker Brygge. De er de som setter fingrene i det skarpe fiskesnøret i april og de plukker den våte bæreposen under striregnet i oktober. I februar og snøslaps peller de opp pølseemballasjen som Andersen glapp ut fra sin cabincruiser. De gir seg aldri.

Vi tar en pause på toppen av en forsøplet steinur på Gressholmen. Det serveres brød og kaffe. Stemningen er god og det første temaet er om Vålerenga Fotball sin vei tilbake til toppen. Lojaliteten til hovedstadslaget henger tykt i lufta og det humres over at LSK og Stabekk antageligvis er elendige på strandrydding.

De snur samtalen raskt til det som opptar dem mest og gutta viser stor kompetanse. De snakker vi om hele fagområdet og alle detaljene rundt marin forsøpling. Kompleksiteten helt ut til q-tips og glassfiberbåter. De sitter med oss og vi deler tankene om hvordan vi kan få minsket problemet, hvordan vi kan spre budskapet, og detektivarbeidet med funn av uforklarlige plasdingser og vi ideer om hvem som har skylden.

Vi spør leder og sjef Egil Sæter om hva som er den store håret drømmen og svaret er like raust og herlig som gjengen hans:

« Drømmen vår er at vi blir arbeidsløse – det er den dagen vi ikke finner mer søppel» Frelsesarmeen vil fortsetter initiativet og Oslo kommune er hjelper og støttespiller. «Jobben» har nemlig ordnet, ryddet og fikset Oslo i tolv år. Det er plass til alle og det tilbys arbeidstrening til alle som ønsker det.

Vi har kun truffet våre venner på marin forsøpling, men det er rundt 80 stk i forskjellige prosjekter hver dag.

 

Vi gleder oss til neste treff!

1/1886003

Liv-Marit fra OF sammen med «Jobben»

 Fakta om Jobben:
 - Minst 30 mennesker har fått fast ordinær jobb etter arbeidstrening på Jobben.
 - 855 registrerte deltakere.
 - Kontakt med 57 forskjellige nasjonaliteter.
 - 190 000 dagsverk.
 - Cirka 85 deltakere per dag.
 - Cirka 175 tonn søppel er plukket på de ti første årene.
 - Cirka 160 000 kilometer er tilbakelagt av gateryddere med tralle.