Bergholmen var tidligere et militært område under Oscarsborg festningsverker. Forsvartes tilstedeværelse er fortsatt godt synlig. En rundtur på øya er en vandring gjennom militærhistorien fra slutten av 1800-tallet, utsikt og naturopplevelser. I dag er Bergholmen et friluftsområde med betydning for hele regionen. Her er det etablert to kystledhytter, Befalsboligen Bergholmen og Jacobinebua. Dette er også en øy båtfolket liker å besøke. Både i bukta mellom de to kystledhyttene og ved brygga i nord ligger det ofte fritidsbåter. Det er fergeforbindelse til øya.
Til Jacobinebua, den røde bygningen lengst i vest er det litt over 300 meter på lettgått sti, holdt til høyre og følg bukta på vestsiden. Til Befalsboligen er det litt lenger. Her følger du en gammel ferdselsvei. Stranda nord for hytta er full av steinkoraller, et sjeldent naturfenomen i Oslofjorden. Disse er skylt i land fra et 9000 år gammelt rev ute i Drøbaksundet.
Stien passerer rett i overkant av kystledhytta og fortsetter gjennom skogen sør-østover. Etter ca. 100 meter passeres en fin strand med benker rundt en bålplass. Fortsett videre over lysningen og oppover i terrenget på den oppbygde stien. Etter en stund kommer du til et T-kryss hvor du tar til høyre. Her møter du på et interessant byggverk inne i fjellet. Dette har vært en minesiktestasjon som ble bygget i 1882-83. Da den var i bruk, kunne man stå på en plattform inne i bygget og se ut av de to hullene i fjellet og speide etter fremmede båter. Det er en liten sti på venstre side av huset som går opp på toppen. Denne er bratt og ulendt, men kommer du deg opp er det verdt strevet. Fra toppen har du utsikt ut over Drøbaksundet og sørover fjorden. Se om du kan finne «hullene i fjellet» der man siktet ut.
Vel nede fra siktestasjonen går du tilbake til T-krysset, men fortsetter nå rett frem på de snodde veiene ned mot sjøen. Når du er nede i sjøkanten ser du flere rester etter adkomster både i sør og nord. Disse er laget slik for raskt å kunne losse og laste i båter som ankret opp i Kloasundet, sundet som skiller Håøya og Bergholmen. Du skal nå vandre videre nordover – først over en av de steinsatte adkomstveiene og så på en mindre sti langs sjøen. Det er ulendt og kronglete, men en flott tur i furu- og løvskog. Ofte sitter et titalls gråhegrer i tretoppene her. Helt i nord kommer du ut på en gammel grunnmur. Følger du stien videre, kommer du ned på nordsiden av øya. Her er det blant annet et gammelt mine- og kabelmagasin ved den store kaia. Steinkaia ble laget i 1877.
Last ned turen som turkort
Du må være logget inn å legge publisere en omtale.
Til stien og parkering Det går ferge til Bergholmen. Sjekk Til og fra fra Befalsboligen Bergholmen for oppdatert informasjon om transport.