Røsneskilen – Sandvika i Høysand

En tur langs Skjebergkilens østside gjennom furuskog, småveier og sti i strandkanten. Strekningen er 12 km.
Område: Østfold
Kommune: Sarpsborg

Tematiske kartlag

Alle
Kyststier
Kystledhytter
Steder man kan telte
Svaibøyer
Utsiktspunkt
Kajakkstativ
Kajakkutsettingssteder
Ryddestasjoner
Severdighet
Parkering

Tilgjengelighet på stien

Innerst i kilen er underlaget natursti, opp på brua som går over Hjelmungbekken er det trapper, resten av turen Røsneskilen til Åkentokilen går på grus og asfaltveier. Bussevika – Løkkevikveien har partier som går på sti i skog, det samme på strekningen Feklova – Sildevika. Her er det i tillegg ulendt i partiet ned mot Lille Sildevika. Fra Lille Sildevika holder stien barnevogn-standard fram til Sandvika i Høysand.

Røsneskilen – Åkentokilen – 3,4

Beskrivelse av turen fra Røsneskilen starer på brua som krysser Hjelmungbekken innerst i kilen. Underlaget her er sti. Kyststien nordover passerer tett inn på en liten gård før den følger Gaulinvien gjennom åkerlandskapet som preger området. Grusveien Gaulinveien følges i 1,4 km til man kommer på Grimsøyveien. Denne asfalterte veien følges i nesten 800 meter før man tar inn på vy grusvei, Åkentoveien. Inn til Åkento er der 1,5 km. De innerste delene går langs strandkanten av Åkentokilen.

Åkentokilen – Bussevika – 2 km

Ved Bussevika.
Ved Bussevika.

Fra Åkentokilen svinger stien på ny vekk fra strandkanten og opp mot gården Holstangen. Herfra går kyststien i skogsterreng opp til det nedlagte småbruket Moa. Har følger man en åker og krysser Ingedalsbekken og tar turen over en liten ås og kommer ned til veien Bussevika. Veien følges de 900 meterne ned til Bussevika.

 Bussevika – Løkkevikveien – 600 meter

Løkkevikveien følges et godt stykke.
Løkkevikveien følges et godt stykke.

I Grimsøykilen, nordøst for Saltholmen ligger Bussevika. Dette er en bukt med en liten sandstrand og båthavn. Dette er et fint sted å stoppe opp litt, også fordi det begge veier er ganske langt til man på nytt er helt ved sjøen. Fra Bussevika går kyststien nordover opp gjennom bolig- og hytteområde og gjennom skog på sti og småveier opp mot Løkkevikveien. Deler av denne strekningen er bratt (opp fra Bussevika) og småkupert på sti mellom veiene Bussevika og Seilerbakken.

Løkkevikveien – Feklova 2,8 km

Når man kommer opp til Løkkevikveien følges veiene Løkkevikveien, Gressdalveien og Svullen i nesten 3 km. Nordover blir veien smalere  og inn mot Feklova går man på en skogsvei. Siste del er en bratt bakke ned til en liten parkeringsplass.

 

Feklova – Sildevika 1 km

Stien sørfra inn mot Sildevika.
Stien sørfra inn mot Sildevika.»

Fra den lille parkeringsplassen ved Feklova går man på skogssti videre til Sildevika. Ganske snart kommer en høyere opp i terrenget og noen fine utsiktspunkt passeres. På toppen av de skrinne åsene går stien gjennom fin furuskog. Etter ca 500 meter når en det høyeste punkt på strekningen, litt over 40 meter over havet. Herfra går det bratt nedover til Lille Sildevika. Strekningen går på ulendt sti. Her kommer man ned til noen hytter og stien passerer i forkant av disse. Stien følger strandkanten, ca. 400 meterne inn til Sildevika.

 

Sildevika – Sandvika i Høysand 600 meter

Sandvika i Høysand.
Sandvika i Høysand.»

I Sildevika fortsetter stien i strandkanten, men nå på Sildevikveien. Forbi Skjønnvikodden går stien litt i bakkant av et hyttefelt. Her er passeres en topp, så noen høydemeter må passeres. I en svak høyresving forlater kyststien veien og går på sti bort til Sandvika i Høysand.

Sandvika i Høysand er en tilrettelagt badeplass.
Sandvika i Høysand er en tilrettelagt badeplass.

Ca. 15 km utenfor Sarpsborg sentrum finner man Sandvika i Høysand, et populært badeområde på 210.000 kvadratmeter.

Her finnes kiosk, grillmuligheter, toalettfasiliteter som er tilrettelagt for funksjonshemmede, stupetårn og tre sandvolleyballbaner. Det er også opparbeidet lekeplass like ved stranden. Området består av en fin strand og store gressbakker som passer utmerket for soling og lek. Man kan parkere rett ved stranden.

Veibeskrivelse: Stranden er merket “Høysand” fra E6 og riksvei 110 ved Skjeberg stasjon – ca. 1km øst for Solbergkrysset.

Har du gått på kyststien på Røsneskilen – Sandvika i Høysand – del din erfaring!

Å oppdage

• Sandvika i Høysand
• Utsikten over skjebergkilen
• Å rusle langs vannkanten ved Sildevika

Til stien

Parkering
• Parkeringsplass med god kapasitet i Sandvika i Høysand, et par km sør for   Skjeberg.

•Liten parkering i Røsneskilen
• Liten parkeringsplass rett før Bussevika.

 

Kollektivt

Strekningen er ikke godt dekket av kollektivtilbud, men mulig å ta seg til Sandvika i Høysand, stoppested Sandviksbakken 1 og til Bussevika, stoppested Bussevika.

Andre turer i området

Høysand – tur på 1,8 km – turen på ut.no