Østre Bolærne

Rundtur som tar deg via fabelaktige utsiktspunkt, strand og skogområder 3.4 km
Område: Vestfold
Kommune: Færder

Tematiske kartlag

Alle
Kyststier
Kystledhytter
Steder man kan telte
Svaibøyer
Utsiktspunkt
Kajakkstativ
Kajakkutsettingssteder
Ryddestasjoner
Severdighet
Parkering

Stier og veier

Kyststien på øya utgjør en rundtur som tar deg via fabelaktige utsiktspunkt, strand og skogområder i Færder nasjonalpark. Selv om turen på kyststien har noen punkter som ikke er farbare med hjul, finner man turer som passer for både barnevogn og rullestol. Fergeforbindelsen gir øya en unik mulighet til å komme seg langt til havs selv om en er dårlig til beins.

Havna – Kjøkkenbukta 500 meter

Vi starter rundturen sørover fra havna og  går over lyngheier og svaberg. Utsikt mot alle småøyene som ligger sør og på innsiden av Bolærne. I Kjøkkenbukta kan du bl.a. finne den svært sjeldne kammarimjelle, sammen med 119 andre spennende planter, planteveps og spretthaler  (naturbase.no).

Bilder fra strekningen havna – Kjøkkenbukta. Klikk i bildet for bildetekst. 

Kjøkkenbukta – stikryss ned til havna 700 meter

Fra Kjøkkenbukta går stien innover land og en liten vei følges noen meter før du kommer til et litt bratt parti og følger svaberget sørover. Rester etter kanonstillinger passeres og stien svinger nordover opp mot kanonstillinger på det høyeste punkt. Her er utsikten spektakulær! Kyststien går så videre mot de gamle kasernene (1990-byggene). Du kan enten gå ned til havna, eller fortsette på stien videre nordover mot Nordbukta.

Merk: Du kan ta deg opp til utsiktsikten ved kanonene ved å gå veien opp bak 1990-kasernene. Litt bratt, men mulig også med vogn.

Bilder fra strekningen Kjøkkenbukta – stikryss ned til havna. Klikk i bildet for bildetekst. 

Stikryss bak kasernene  – Nordbukta  1km

Nordover fra veien bak kasernene er kyststien merket og fra veien går den over på en sti som tar deg opp til nye kanaonstillinger før den følger en liten vei. En løvskog med mange eiketrær og de gamle befalforlegningene  før man kommer til bukta. Ønsker du å raste eller overnatte er det to gapahuker  alle som ønsker kan benytte seg av.

Merk: Om du triller barnevogn eller sitter i rullestol kan du fint ta deg til Nordbukta fra havna og kommandantboligen på vei.

Bilder fra strekningen Stikryss bak kasernene – Nordbukta. Klikk i bildet for bildetekst. 

Nordbukta – havna 1km

Kyststien følger en liten vei rundt odden hvor du kan se over til Mellom-Bolæren. På den øya finnes også en førsteklasses kyststi. Rundt odden slutter veien, og du følger på ny en sti over svaberg. Utsikten du nå har er innover mot Nøtterøy og alle småøyene som ligger vest for Bolærne. Et lite skogparti passeres nord for Ruseodden, før man kommer ut på veien (asfaltert)  som går nedenfor kystledhytta Kommandantboligen og til havna.

Bilder fra strekningen Bukta i nord – havna. Klikk i bildet for bildetekst. 

Østre Bolærne – kart

Bilder fra strekningen Bukta i nord – havna. Klikk i bildet for bildetekst. 

Fjord og Friluft: Jakten på Bolærnes skatter

Har du gått på kyststien på Østre Bolærne – del din erfaring!

Å oppdage

  • En øy med store  og varierte naturrikdommer.
  • Utsikt over ytre Oslofjord og Skagerrak.

Til stien

Privat båt eller kajakk

Kollektivt

  • Ferge fra Tønsberg. For utfyllende informasjon om transport til Østre Bolæren, se avsnittet til og fra  for Kommandantboligen