Skiphelle – Kjeppestad (rundtur)

Over svaberg i strandkanten med flere historiske interessepunkter 3,2 km
Område: Indre Oslofjord
Kommune: Frogn

Tematiske kartlag

Alle
Kyststier
Kystledhytter
Steder man kan telte
Svaibøyer
Utsiktspunkt
Kajakkstativ
Kajakkutsettingssteder
Ryddestasjoner
Severdighet
Parkering

Tilgjengelighet

Kyststistrekningen er ikke tilgjengelig for rullestoler, barnevogner eller sykler, men til Skiphellebukta kan alle  komme seg.

Skiphellebukta – Kjeppestadbukta (Nærmest vannet) 1.6 km

Fra Skiphellebukta følger en strandlinja sørover, over svabergene. Stien svinger litt opp i terrenget, og der finner man en minneplakett for sabotasjeaksjonen som senket troppetransportskipet Donau i 1945. Videre går stien ned igjen til brygga der skipet ble styrt i land, og fortsetter langs strandlinja, opp og ned over svabergene, og over gresskledte områder. Stien er ikke like godt merket hele veien, men det er bare å følge strandlinja. Etter hvert kommer en til en ny minneplakett, denne er over skipet MS Sørland, som var det første sivile skipet som ble senket i Norge under andre verdenskrig. Rett bortenfor denne ser man et gammelt badehus av stein, og avstandsmerke nummer tre. Det er til sammen fjorten av disse avstandsmerkene utover fjorden, og de ble brukt til å bedømme avstanden når kanonene på Oscarsborg skulle avfyres. På denne relativt korte avstanden er det altså mye å se etter for den historisk interesserte. Stien går videre over svaberg og små strender, til man kommer til Kjeppestadbukta. Herfra er det mulig å gå videre mot Solbergstrand og Hvitsten, eller man kan gå gjennom tilbake til Skiphelle.

Bilder fra strekningen Skiphelle – Kjeppestadbukta (For bildetekst, klikk i bildene)

Kjeppestadbukta – Skiphellebukta ( stien litt oppe i åsen) 1.6 km

Velger man å gå rundturen tilbake til Skiphellebukta, tar man stien opp gjennom furuskogen. Etter en liten bakke kommer man til en benk der man bør sette seg ned for å nyte utsikten et øyeblikk. Kort tid etter dette kommer man til en gravrøys fra bronsealderen. Når man følger stien videre, går man gjennom hyttefelt, på stedvis gruset, stedvis asfaltert vei. Ruta er ganske godt merket, så det er greit å finne veien tilbake til Skiphelle uten å gå seg vill i hyttefeltene. Til slutt passerer man Postfunksjonærenes feriested, og man kan enten følge veien rett fram til parkeringsplassen, eller man kan svinge rundt bygningen og avslutte med en dukkert i Skiphellebukta.

Bilder fra strekningen Kjeppestadbukta  – Skiphelle , stien litt oppe i åsen. (For bildetekst, klikk i bildene)

1 omtale for Skiphelle – Kjeppestad (rundtur)

  1. c_hafsten@yahoo.com

    Godt merket sti i nydelige omgivelser. Ta med en kaffetår og nistepakke og benytt deg av en av de mange idylliske plassene med flott utsikt. Passer alle aldre, men svabergene kan være glatte så vær forsiktig i vått vær.

Har du gått på kyststien på Skiphelle – Kjeppestad (rundtur) – del din erfaring!

Å oppdage

  • Skiphellebukta og Kjeppestadbukta, men også flere fine, små strender underveis
  • Minneplakettene over Donau og Sørland
  • Avstandsmerke nummer tre
  • Gravrøys fra bronsealderen

Til stien

Parkering: Stor parkeringsplass ved Skiphellebukta, innerst i Skiphelleveien.