Spjærøy

En rundtur på småveier og stier med historisk sus og furutrær. Totalt 8,6 km
Område: Østfold
Kommune: Hvaler

Tematiske kartlag

Alle
Kyststier
Kystledhytter
Steder man kan telte
Svaibøyer
Utsiktspunkt
Kajakkstativ
Kajakkutsettingssteder
Ryddestasjoner
Severdighet
Parkering

En rundtur på småveier og stier med historisk sus og furutrær med  muligheter for avstikkere.

 

Spjærøy kirke – Sand marina 1,8 km

Spjærøy kirke er et bra utgangspunkt for kyststiene på Spjærøy. Stien går på skogssti nesten fram til stikrysset mot Torvmyra. Noen få steder, spesielt om det er fuktig, er det litt ulendt, men de aller fleste klarer å gå her. Kikker du ved siden av stien kan du finne jettegryter (flest på østsiden av stien), men vær forsiktig flere av dem er dype – de kan være opp til tre meter i dybde! Fra stikrysset mot Torvmyra går stien på grusvei forbi Hvaler camping og Grønnetkilen.

 

Avstikker: Torvmyra 1,3 km

I slutten av Linddalen ca 800 meter fra parkeringa ved kirken kommer du til et stikryss der det er merket mot Torvmyra. Her ble det tidligere tatt ut torv som ble brukt som brensel. Stien går i flatt terreng og midt i fin kystfuruskog før man kommer ut til myrområdet. Det er en liten runde ytterst før man gå samme stien tilbake til Linddalen.

 

Sand marina – Lønsvikveien 2,4 km

På Sand marina er det kiosk i sesong og restaurant. Rett nord for båthavna kan du se et spennende skipsvrak som har fått navnet Slaveskipet, det kan du les mer om på Visit Hvaler.  Langs den nordøstre delen av øya følges små sideveier til man kommer til Basto. Her krysser man et gårdstun og fortsetter langs grusvei og åkerkant. Siste del over til Leifebakken går over svaberg og skog i bakkant av bebyggelsen. Strekningen på sti er ca 300 meter før stien igjen går på asfalterte småvei. Ned Leifebakken kommer man en kjapp tur ned til vannet i Sørengkilen før man følger sørengveien 400 meter opp til Lønsvikveien.

 

Lønsvikveien – Spjærøy kirke via Tredalen 3,1 km

Man kan velge å følge Sydengveien opp til Brottet. Da blir turen en km kortere. Da passerer man også det eldste Folkets hus i Norge, men turen via Tredalen anbefales. Da går stien på skogsvei 800 meter før en skogssti følges et lite stykke før en kommer inn på en liten grusvei / sti som følges ned til Tredalen. Dette er et sted Norges Speiderforbund tar vare på. Om du ikke møter på dem, kan du sikkert finne spor etter dem. Stien går i vannkanten et lite stykke før den føler grusveien Tredalveien ned til Sydengveien. Herfra er det 550 meter ned til avkjøringen til Brottet. Dypedalsveien følges til Spjærøy kirke ca 700 meter.

 

Brottet og Kystmuseet

Hvaler og spesielt Spjærøy er kjent for sin stenhoggerindustri. Brottet inngår i denne historien, men i tillegg til å ha vært et sted man tok ut stein, er det nå et kulturelt møtepunkt. Her er det laget til et utendørs amfi med flere forestillinger gjennom året. Her ligger også kystledhyttene Stenhoggerhytta. Klyven og Mundastua. Inne på området finnes også en spesiell kystlekeplass, en sikker vinner for de yngste. Kystmuseet vis á vis  Brottet. Museet ligger på Nordgården Dypedal, et gammelt tradisjonelt kombinasjonsbruk. Kystmuseet har et hovedfokus på maritim kulturhistorie, stenindustri og fruktproduksjon. Det er åpent i sommermånedene.  Mer om museet.   Drivkraft bak både Brottet og museet er Hvaler kulturvernforening.

Har du gått på kyststien på Spjærøy – del din erfaring!

Å OPPDAGE

  • Torvmyra med kystfuruskog
  • Jakte etter jettegryter
  • Slaveskipet ved Sand marina
  • Brottet
  • Kystmuseet Hvaler
  • Lindalen

TIL STIEN

Parkeringsplasser ved:

  • Spjærøy kirke
  • Kystmuseet

 

KOLLEKTIVT

Ta buss fra Fredrikstad mot Hvaler eller Skjærhalden. Gå av på Bekkene eller Sand på Spjærøy.