Storesand

Storesand er et stort, sammenhengende natur- og friluftsområde, tilrettelagt for bading, turer, lek og naturopplevelser. Her finnes sandvolleyballbaner, buldrevegg og tilrettelagte grillplasser. Friområdet inkluderer Vadholmtangen øst, Herreskjær, Paradisbukta, Sjursholmen og Døvika. Kyststien går tvers gjennom området, og langs stien finner du flere av de fascinerende «Hvalertuftene» – spor etter bosetninger antakeligvis fra jernalderen. Du kan ta deg langs kyststien til Skjærhalden mot øst, eller over til Rødshue og skulpturparken, og videre til Grønne bakke mot vest.

Storesand har lang tradisjon for telting. Mange har fått med seg at det skjer endringer for sesongen 2021. Alt er enda ikke på plass, men telting blir det også i 2021.

 

Forhåndsbooking

Forhåndsbooking startet opp med korona-restriksjoner i fjor og kommer til å fortsette i år. Bookingsystemet vil bli tilgjengelig fra OFs nettsider så raskt som mulig. Inntil det er på plass vil det ikke være mulig å reservere plass.

 

Nye regler

Det utarbeides nye regler for telting i samarbeid med nasjonalparken og kommunen. Disse vil snart være på plass.

 

Drift og tilsyn

Kommunen i samarbeide med Statens Naturoppsyn  har tilsyn med friområdet ved Storesand.

Detaljer om stedet

Storesand ligger på Kirkøy, rett nord for Skjærhallen på Hvaler, og inngår i Ytre Hvaler nasjonalpark. En 500 meter lang sørvestvendt grunn sandstrand er unikt i Østfoldskjærgården. Det er ikke uten grunn at Storesand er en av de mest brukte strendene i Østfold. Teltplassen er bilfri. Det er parkeringsplass 300 meter fra strand og teltplass.

 

Friluftshus

Høsten 2020 sto et flunkende nytt friluftshus klar. Her er det kafé og sanitæranlegg med dusj og wc. Drikkevann i utekraner på sanitæranlegget. Les mer om friluftshuset på storesand.

 

Fasiliteter:

Kiosk og strandkafé i det nye friluftshuset åpner i løpet av juli. I Skjærhalden (en drøy kilometer langs kyststien) får du det meste. Toaletter i sanitæranlegget, utedoer ved teltplassen.

 

Til og fra:

Storesand er landfast og kan nås med bil eller buss. Det er bussforbindelse fra Oslo og Fredrikstad. Holdeplassen ligger ved Hvaler kirke, og herfra går man ca en kilometer ned til badeplassen. Har du bil kan du parkere på friluftsparkeringen 300 hundre meter fra stranda. Det er også fint å padle hit med kajakk. Det er også mulig å ta seg i land langs svaberget fra båt, eller legge til i gjestehavna på Skjærhalden.

 

Verdt å merke seg:

Av hensyn til natur og kulturminner er det kun lov å telte på angitte plasser på Storesand. Det er avgift for teltplass i sesongen. Inntil den organiserte teltsesongen er i gang, gjelder friluftslovens 2-dagersregel for telting.

Mer om Storesand finner du her

Ytre Hvaler nasjonalpark

Hvaler kommune