Skip to main content

Fotokonkurransen 2023 – Kystled og friluftsliv

Vi har nå kåret en vinner av sommerens fotokonkurranse som har hatt tema «Kystled og friluftsliv». Spørsmålet vi har stilt oss er «Hvordan innbyr hyttene i Kystled Oslofjorden til friluftsliv?» Det er mange måter å bedrive friluftsliv på. Man kan være superaktiv eller ta det med ro, man kan være våt i håret, tørr på tærne, eller noe midt imellom, man kan sanke, fiske eller jakte på noe spiselig, man kan legge seg på hjul eller man kan legge seg rett ned. Mulighetene er mange, fellesnevneren er at vi gjør det ute i friluft.

Gjennom årets innsendte bilder har vi fått et godt innblikk i mangfoldet av aktiviteter som preger en kystledtur. Vi er takknemlige for hvert eneste bidrag. Tusen takk til alle dere som har sendt inn bilder til konkurransen!

Her presenterer vi bildene som kom på 1. – 3. plass, i tillegg til et par bilder som på ulikt vis har fanget oppmerksomheten vår, men som ikke nådde helt opp på pallen.

Vinner av fotokonkurransen 2023 er Målfrid Sand med dette bildet fra Brottet

Friluftsliv med stor FRI. Det skal ikke store skogen til for å skape litt hverdagsmagi. Spillet mellom lys og skygge og en myk sti som slynger seg mellom trær og rundt steiner og stubber skaper en naturlig og nesten helt uimotståelig tiltrekkende lekeplass. Lyset som slipper gjennom mellom trærne, og de to jentene som er dels i lys, dels i skygge, skaper en stemning som vekker barndomsminner til live. Fotografen har her fanget både stemning, spenning og glede på en gang. I Brottet ligger forholdene godt til rette for friluftsliv. Her er robåter som disponeres av gjestene på kystledhyttene, kyststien går like forbi, og du kan fiske eller bade både fra brygge og fra svaberg. Den herlige kystlekeplassen er de minstes favoritt.

Andreplass i årets fotokonkurranse går til Martin Vinje for dette bildet fra Elverhøy

Elverhøy ligger på en åpen odde ved Vansjø, midt mellom vann og skog. Dette er en perle for den som er glad i friluftsliv. Området innbyr til både vandring, sykling, padling, fisking, lek og bading. Fotografens reisefølge er her på vei til å ta et bad, med kjole. Bakgrunnen er at hun uten hell hadde forsøkt å hive ham ut i vannet. Straffen var altså å bade med klærne på, mens fotografen foreviget det hele. Med en positur som ser ut som hun har tenkt å ta fart og løpe over vannet, ble den stakkars tapende part fotografert akkurat i det foten treffer vannet. Resultatet ble både fartsfylt og morsomt.

Tre personer sitter på et svaberg og ser utover mot havet. I bakgrunnen er et fyrtårn.

Tredjeplass i årets fotokonkurranse går til Åse Marthinsen for dette bildet fra Færder fyr

Færder fyr er du midt i havgapet. Vi vet ikke hva de ser på, personene på bildet. Kanskje er det selve havet, eller kanskje noen av selene som gjerne holder til i nærheten av fyret. Bildet har en fantastisk dybde, skapt av linjene i svaberget, vannlinjen og spillet i skyene sammen med personenes plassering i forhold til hverandre og til fyret. Igjen får vi inntrykk av et friluftsliv med vekt på fri. Her er mennesket totalt omsluttet av den blå naturen. Verden synes å være uendelig langt unna, selv om vi vet at det bare er tre nautiske mil inn til Hvasser.

En jente sitter på en glassveranda og renser sopp. På bordet ligger flere sopper og en soppbok.

Katharina Becker og Mona Hansen fortjener hederlig omtale for sine bilder

Katharina Beckers bilde er fra Gokstadholmen Hovedhytta.

Den skal tidlig krøkes, den som god sopplukker skal bli. Etter plukking er det tid for rensing, og jenta på bildet har vært med på hele soppens reise – fra natur til kultur. På veien har hun fått med seg både teoretisk og praktisk lærdom, og det som ser ut som en fantastisk naturopplevelse.

Mona Hansens bilde er fra Sluseassistenten.

Padling er mer eller mindre obligatorisk når man besøker hyttene i Haldenkanalen. Mona Hansen har sendt oss dette bildet av de to guttene på padletur. Årene er tatt opp av det stille vannet, og det er en sånn ro over bildet at man nesten glemmer at man sitter på et trangt kontor og skriver om «bare» et fotografi.

To gutter sitter i en kano på et stille vann. Himmelen er blå og vannet er klart.