Oslofjordens Friluftsråd støtter opp om det viktige planarbeidet knyttet til naturmangfold. Oslofjordområdet er med sin beliggenhet der en finner det rikeste biologiske mangfoldet og flest rødlistearter i landet. Dette skyldes bl.a. gunstig klima og berggrunn. Samtidig er det her arealpresset er størst i landet.
Formål med planarbeidet
OF støtter opp om formålet med planarbeidet, bl.a. sammenstille og oppdatere kunnskapsgrunnlaget, integrere naturmangfold i all kommunal planlegging – særdeles viktig, redusere negative arealendringer og tap av leveområder, øke det biologiske mangfold, bevare og styrke truete arter og naturtyper og bekjempe og hindre spredning av fremmede arter.
Vi nevner at økt kompetanse og det å skape eierskap for bedre forankring til naturmangfoldet i kommunen er viktig.
Her nevnes noen felt som vi mener en bør se nærmere på i forbindelse med det videre arbeidet:
Massehåndtering og fremmede arter – mulig utredningsbehov
Stadig flere fritidsboliger kobles til vann- og avløpsnettet rundt Oslofjorden, noe som er positivt med tanke på å hindre gråvannsutslipp. Samtidig har vi opplevd uheldige episoder der entreprenører har brukt tilkjørte masse fra hager når en har fylt igjen grøfter, ofte som et toppdekke. Dette har medført tilførsel av en rekke planter som har vært oppført på fremmedartslista, noe som følgelig er uheldig. OF anbefaler å se på dette fremover og at det utarbeides egne massehåndteringsplaner, om dette ikke alt finnes, og som det er viktig at følges opp i praksis.
Gjengroing som trussel for biomangfold og OFs tilbud gjennom Kulturlandskapsskolen
Enkelte naturtyper er truet som en følge av gjengroing, noe som er viktig å belyse, bl.a. hvilke områder som bør skjøttes og bevares åpne. Dette kan gjøres som en del av et restaureringstiltak (tilbakeføring) eller som en kontinuerlig skjøtsel. I denne forbindelse nevner vi at vi i 2014 etablerte det vi kalte Kulturlandskapsskolen. Hovedfokuset her er skjøtsel knyttet til friluftsområder og i viktige naturtyper. Siden 2014 er det gjennomført 120 samlinger og dugnader i våre Oslofjordkommuner.
Vi kan nevne kurs knyttet til skjøtsel og biologisk mangfold i utvalgte naturtyper som hule eiker, slåttemark, kystlynghei, naturtyper relevante for kommunen. OF har stått for praktisk organisering og gjennomføring, skaffet midler og har bl.a. leid inn kursledere med spisskompetanse på skjøtsel og biologisk mangfold. Gjennom dugnader har vi også engasjert hyttevel og SABIMA-organisasjoner som har bidratt aktivt i skjøtsel av friområder og viktige områder for biologisk mangfold. Dette har vært mulig bl.a. med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB og midler fra statsforvalterne. I Fredrikstad har vi være ansvarlig for helgesamlinger ute på Flatskjæra der vi gjennom de siste fem åra sammen med frivillige har lagt ned over 700 dugnadstimer for å fjerne einer som over flere dekar har dekket til viktige skjellsandbanker, biotop for flere truete planer som bl.a. kalkkarse.
Fremmede arter
Det er viktig og positivt at kommunen har vedtatt en handlingsplan mot fremmede arter
handlingsplan-mot-fremmede-arter-i-fredrikstad-2022-2028.pdf Det er framover viktig at det settes av tilstrekkelige ressurser til både kartlegging og bekjempelse. Kjempespringfrø, som preger forsiden av denne planen, og som av Artsdatabanken er oppført med svært høy risiko i fremmedartslista, en av sine største forekomster rundt Oslofjorden langs bekkedrag ved Mosseveien sør for Solgård.
«Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv».
OF understreker viktigheten av å implementere «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv». Flere av tiltakene er nevnt i kommunens planforslag og kan også kobles opp mot Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv, noe som er positivt. I planen inngår som kjent ikke mindre enn 63 forslag til tiltak innenfor 8 innsatsområder for å bedre forholdene i Oslofjorden både for biologisk mangfold, vannmiljø og friluftsliv. Blant innsatsområder i planen med relevans for naturmangfoldplanen er innsatsområde 4: Ivareta sårbare arter, utvalgte naturtyper. Her inngår bl.a. tiltak som:
• å styrke arbeidet med fjerning av fremmede arter (tiltak 26)
• fraråde etablering av kunstige sandstrender og unngå andre inngrep og tiltak på
• bløtbunnsområder for å skåne verdifulle bløtbunnsområder (tiltak 24)
• sikre viktige naturforekomster også i sjø i kommunal arealplanlegging (tiltak 25).
Restaurering av naturverdier
Et viktig innsatsområde i overnevnte Helhetlig tiltaksplan er restaurering av naturverdier. Her inngår tiltak som:
• Prioritere restaurering av naturverdier i vann (tiltak 32)
• Gjennomføre problemkartlegging i alle nåværende og tidligere gytebekker for sjøørret og vurdere koordinerte tiltak basert på kartleggingen (tiltak 33)
• kommunen kan også være med på å utvikle veileder og plan for restaureringstiltak av utvalgt marin natur med mål om mer restaurering i kommunene (tiltak 34).
Vi nevner for øvrig at FN har bestemt at 2021 – 2030 skal være verdens tiår for naturrestaurering av økosystemer. Restaurering av natur er nødvendig. Vi anbefaler at kommunen vurderer aktuelle områder for dette.
Overordnede føringer
Vi viser til Stortingsmelding «Natur for livet» som beskriver hvordan regjeringens politikk skal bidra til å ta vare på naturmangfoldet. Et av innsatsområdene er å styrke kommunenes arbeid med naturmangfold. Arealinngrep er den viktigste negative påvirkningen for natur i Norge. Derfor er det ekstra viktig at kommunene utøver sin rolle som arealforvalter på en god måte. Over 35 kommuner i Norge arbeider nå med planer om å bli arealnøytrale, noe vi også anbefaler Fredrikstad kommune å vurdere. I denne sammenheng burde en bl.a. se på om det er tidligere avsatte utbyggingsområder som ikke er aktuelle for dette lenger kan omgjøres til LNF-områder. En gjennomgang av eksisterende og eldre reguleringsplaner er i denne sammenheng nyttig, såkalt «planvask». Arealendringer er den største trusselen mot naturmangfold viser den norske rødlista.
Prosess, medvirkning og organisering av planarbeidet
Det er positivt at det legges opp til bred høring. Det er her viktig at bl.a. Sabima-organisasjoner som entomologisk, botanisk og ornitologisk forening mfl, der medlemmer på fritiden kartlegger biologisk mangfold og lagrer data i Artsdatabanken, løftes som en ressurs i planen. Dette ikke minst med tanke på å oppmuntre og tilrettelegge for at de kan kartlegge gjenstående «hvite/blanke områder» som i dag er lite kartlagt i kommunen.
Viktig med informasjon
Foruten å evt. oppgradere kommunens nettsider som omhandler naturmangfold anser vi at det er viktig med god informasjon ute som er tilgjengelig for turgåere. Vi foreslår seminarer om naturmangfold for grunneiere og næringsorganisasjoner der en kan formidle ny og eksisterende kunnskap om naturmangfoldet, herunder hvilke naturverdier de forvalter, tilskuddsordninger de kan benytte seg av, hvordan ivareta naturmangfoldet ved gjennomføring av tiltak og i planer.
Det å lage skjøtselsplaner for utvalgte naturtyper og informere grunneiere om bl.a. potensielle midler til skjøtselstiltak er viktig.
Avslutningsvis takker vi for anledningen til å uttale oss og ønsker lykke til videre med det viktige arbeidet!
Sendt
- Fredrikstad kommune
Kopi til
- OFs rådsmedlemmer i Fredrikstad
- Viken Fylkeskommune
- FNF Østfold
- Statsforvalteren