Oslofjordens Friluftsråd (OF) viser til varsel om oppstart av detaljreguleringsplan for Lågbu hyttefelt. Det framgår at hovedhensikten med planarbeidet er å tilrettelegge for 20 nye fritidsboliger innenfor et i dag ubebygd areal på 38 dekar. Området er uregulert og i kommuneplanens arealdel avsatt til fremtidig fritidsbebyggelse.
Naturmangfold
Av varsel framgår det at det er vurdert at tiltakets lokalisering og påvirkning på omgivelsene ikke vil få vesentlig virkning for miljø eller samfunn og at det ikke blir krav om konsekvensutredning.
Ettersom det er snakk om å bygge ut et i dag ubebygd område med mer eller mindre intakt natur bør planområdet kartlegges ift naturmangfold. Vi viser i den sammenheng til Naturmangfoldlovens §8 – om kunnskapsgrunnlaget står det bl.a.:
Offentlige beslutninger som berører naturmangfoldet skal så langt det er rimelig bygge på vitenskapelig kunnskap om arters bestandssituasjon, naturtypers utbredelse og økologiske tilstand, samt effekten av påvirkninger. Kravet til kunnskapsgrunnlaget skal stå i et rimelig forhold til sakens karakter og risiko for skade på naturmangfoldet.
Vi viser også til Naturmangfoldlovens § 9 – føre-var-prinsippet:
Når det treffes en beslutning uten at det foreligger tilstrekkelig kunnskap om hvilke virkninger den kan ha for naturmiljøet, skal det tas sikte på å unngå mulig vesentlig skade på naturmangfoldet. Foreligger en risiko for alvorlig eller irreversibel skade på naturmangfoldet, skal ikke mangel på kunnskap brukes som begrunnelse for å utsette eller unnlate å treffe forvaltningstiltak.
Det har den siste tiden vært et økende fokus på bevaring av viktig naturmangfold bl.a. gjennom NRKs program «Oppsynsmannen». Serien har vist at viktig og truet biologisk mangfold ofte taper i forbindelse med større utviklingsprosjekter. Dette skjer samtidig som Norge i 2022 har underskrevet den såkalte «Naturavtalen» i Montreal. Det globale Kunming-Montreal-rammeverket for naturmangfold (Naturavtalen) – regjeringen.no
Vi understreker at planområdet fra før ikke er kartlagt med ift biologisk mangfold, kun med en svært overordnet naturtypekartlegging i 2022 der det framgår at det «ikke ble registrert naturverdier innenfor planområdet».
Det ligger flere mer eller mindre «tilfeldige» observasjoner lagt inn i Artsdatabanken, bl.a. av et par funn av de rødlistede plantene knerot og furuvintergrønn, begge i rødlistekategori «nær truet» kun 2-300 hundre meter unna planområdet. Området bør derfor kartlegges av fagbiolog i sommerhalvåret for å kunne ivareta evt. truete arter innenfor planområdet. Det bør i denne sammenheng bl.a. fremmes evt. forslag til avbøtende tiltak.
Friluftsliv
Den regionalt viktige og mye brukte kyststien omkranser i stor grad og går dels gjennom planområdet. Det er viktig at kyststitraseen bevares og at opplevelsesverdien av å gå på tur her ikke forringes. Nye hytter og parkeringsplass vil ligge tett på kyststien nord og nordøst i planområdet. Vi anbefaler en større grønn buffer og skjerming mellom sti og nye hytter. I den sammenheng burde omfanget av hytter her reduseres. Så vidt vi kan se er ellers en p-plass foreslått plassert vest i planområdet. Dette medfører økt biltrafikk langs en strekning av kyststien/gårdsveien som går her i dag, noe som kan være uheldig både ut i fra trafikksikkerhet for gående og redusert naturopplevelse. Vi anbefaler derfor at en vurderer alternative p-plasser.
Annet
Selv om det ligger utenfor denne planen så nevner vi at i et overordnet perspektiv burde kommunen vurdert en fortetting i eksisterende hyttefelt øst-nordøst for planområdet framfor nedbygging av naturområder.
Oppsummering
Området bør kartlegges med tanke på å bevare evt. viktig biologisk mangfold. Dagens kyststitrase må søkes bevart og en bør i den forbindelse vurdere en redusert utbygging/avbøtende tiltak for å ikke redusere dagens naturopplevelse av å gå her.