Skip to main content

Resolusjon fra årsmøtet i Oslofjordens Friluftsråd 4. april 2024

Oslofjorden er i krise. Det er tre år siden regjeringen lanserte «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv» og opprettet «Oslofjordrådet». Tiltaksplanen omfatter 118 kommuner i fjordens nedbørsfelt. Det haster å innføre tiltak for å redde fjorden, deriblant forbedring av kommunale avløpsnett, håndtering av overvann og rensing av nitrogen. Miljødirektoratets rapport for 2023 viser at arbeidet med tiltakene går for sakte.

Oslofjordens Friluftsråd ber derfor kommunene om å prioritere dette arbeidet høyt. Samtidig må staten ved Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet spille en mer aktiv rolle for å realisere nødvendige tiltak. Staten må også bidra med ressurser til arbeidet med oppgradering av kommunale renseanlegg. På 1970-tallet ble Mjøsa reddet gjennom et krafttak ledet av staten ved daværende miljøvernminister Gro Harlem Brundtland. Dette bør være en inspirasjon for dagens regjering i arbeidet med å redde Oslofjorden.

Utslipp av nitrogen er en av de største utfordringene for Oslofjorden. Det kreves store investeringer i mange renseanlegg i hele fjordens nedbørsfelt, som omfatter 118 kommuner.

 

Frisk tang er dessverre et sjeldent syn i Oslofjorden. Overgjødsling og fravær av predatorfisker som stor torsk, gjør at hurtigvoksende tråalger, «lurv», får fritt spillerom og kveler andre bunnvekster.


Overgjødsling av fjorden gir sterk vekst av uønskede alger. Her er en ålegresseng er i ferd med å bli fullstendig kvalt. Dessverre et vanlig syn mange steder i fjorden.

 

Motiv fra Oslofjorden slik vi liker å se det. På avstand ser den fortsatt innbydende ut. Heldigvis er det fortsatt mulighet for å redde den. Men det krever handling nå!


Veas i Asker er det største renseanlegget i Oslofjorden. Her renses opp til 80 % av nitrogenet. Det som hentes ut er ressurser som kan brukes til gjødsel og biogass. Mange kommuner står foran investeringer i milliardklassen. Her fra en befaring for ordførere og kommunedirektører i 2023.

Hvem utgjør OFs råd?

Rådet er OFs øverste organ og velger blant annet styre og vedtar retningslinjene. Medlemmene i rådet velges fra kommunene, fylkeskommunene samt ulike brukerforeninger og organisasjoner som er medlem av OF. Rådet velges for en 4 års periode. Rådet møtes en gang i året.

 

Rådets sammensetning

Fylkeskommunene og kommunene som er medlemmer velger 3 representanter til OFs råd. Foreninger og organisasjoner velger 1 representant til rådet. Medlemmer er Vestfold, Buskerud, Østfold og Akershus, samt alle 23 kommuner med grense mot Oslofjorden er medlemmer av OF, i tillegg kommer Lørenskog (uten sjøtilknytning). Oslo er medlem både som kommune og fylke. For tiden er 45 organisasjoner medlemmer av OF.

Mjøsaksjonen

var en miljøaksjon som pågikk i perioden 1973 til 1982 for å redusere forurensning i Mjøsa og sikre en trygg og bærekraftig drikkevannsforsyning til områdene rundt. De viktigste tiltakene var å bygge kommunale renseanlegg, erstatte eldre og defekte kloakkrørsystemer, forby fosfatholdige kjemikalier, hindre direkte utslipp fra prosess- og næringsmiddelindustri samt hindre gjødselavrenning fra landbruket.

 

Statens bidrag den gangen

Staten bidro den gangen med 70 % av kostnadene, nesten 1,5 milliarder kr, som i dagens pengeverdi tilsvarer nesten 5 milliarder kr.

Kilde:  Mjøsaksjonen – Wikipedia

Les også

Høring om fiskeritiltak i Oslofjorden
Nullfiskeområder, der både fritidsfiske og kommersielt fiske forbys, er en sentral del av høringsforslaget.
Høring om fiskeritiltak i OslofjordenAktueltRedd OslofjordenUttalelser

Høring om fiskeritiltak i Oslofjorden

OF fremhever behovet for strenge fiskeritiltak for å gjenoppbygge økosystemet i Oslofjorden og støtter forslaget om tre store nullfiskeområder. Dette er avgjørende for bærekraften i fjordens marine ressurser.
9. april 2025
Krev handling for Oslofjorden
Krev handling for OslofjordenAktueltRedd Oslofjorden

Krev handling for Oslofjorden

Vi vet hva som må gjøres for å redde livet i Oslofjorden, men for å lykkes kreves det politisk vilje og handlekraft. Signer oppropet og be regjeringen ta lederrollen i arbeidet med å redde et av Norges viktigste naturområder.
9. april 2025
Det går fortsatt for sakte
Det går fortsatt for sakteAktueltFakta om Oslofjorden

Det går fortsatt for sakte

Det er mange tiltak som må på plass for at miljøtilstanden i Oslofjorden skal bli bedre. Denne artikkelen er et utdrag fra rapport fra Miljødirektoratet til Oslofjordrådet og tidligere publisert i vår årsrapport for 2024.
2. april 2025
Stor spørreundersøkelse om Oslofjorden
Stor spørreundersøkelse om OslofjordenAktueltFakta om OslofjordenKronikker og fagartikler

Stor spørreundersøkelse om Oslofjorden

På oppdrag for OF har Opinion gjennomført en spørreundersøkelse om hva folk mener om Oslofjorden.Viktige funn er at folk har stor tiltro til forskerne, liten tiltro til at politikerne gjør de rette prioriteringene for å redde fjorden og folk skjønner…
31. mars 2025
Dette er høringsforslaget til nye fiskeritiltak i Oslofjorden
Dette er høringsforslaget til nye fiskeritiltak i OslofjordenAktueltFakta om Oslofjorden

Dette er høringsforslaget til nye fiskeritiltak i Oslofjorden

Nærings- og fiskeridepartementet har sammen med Klima- og miljødepartementet sendt på høring et forslag om nye fiskeritiltak i Oslofjorden. Et hovedpunkt er å innføre tre nullfiskeområder i Oslofjorden. Vi har sammenfattet de viktigste momentene fra det omfattende høringsnotatet.
20. februar 2025
Vi støtter store nullfiskeområder!
Vi støtter store nullfiskeområder!AktueltRedd Oslofjorden

Vi støtter store nullfiskeområder!

Regjeringen har sendt ut et høringsforslag om å innføre nullfiskeområder i deler av Oslofjorden. Vi hører på tydelige faglige anbefalinger og støtter forslaget!
27. januar 2025