Skip to main content
Publisert: 14.02.2025

Bakgrunn

Oslofjorden Friluftsråd (OF) viser til varsling på Akershus fylkeskommunes nettsider i forbindelse med at planprogram for regional plan for areal og mobilitet i Oslo og Akershus er på høring og offentlig ettersyn.

 

OF er et interkommunalt samarbeidsorgan for kommuner og fylkeskommuner rundt Oslofjorden. OF fungerer blant annet som et høringsorgan for plansaker som angår friluftslivet og miljøtilstanden i og rundt fjorden.

 

Kommentarer til planprogrammet

Bakgrunnen for planprogrammet er å legge grunnlag for en bærekraftig utvikling i Oslo og Akershus i lys av flere forskjellige utfordringer som reduksjon av klimagassutslipp, bevaring av naturmangfold, næringsutvikling, mobilitet og by- og stedskvalitet.

Oslofjorden Friluftsråd har vært med på en felles uttalelse med Forum for natur og friluftsliv (FNF) og vil i denne uttalelsen fokusere mer på det som angår Oslofjorden spesielt, både strandsone og sjøarealer. Planprogrammet inneholder mye godt og OF er positive til det sterke fokuset som ligger på utfordringer knytt til bevaring av natur og friluftsliv i planprogrammet.

Det er positivt at rutebåter i Oslofjorden blir elektriske. Det har oppstått en utfordring i denne forbindelse; de nye fergene blir større og tyngre. Det gjelder også ny rutebåt som går fra Aker brygge til Drøbak, og har en rekke anløp underveis, bl.a. den gamle dampskipsbrygga ved det statlig sikrede friområdet Ommen i Nesodden. Ruter har opplyst at det trengs en ny brygge for å anløpe Ommen, dvs ingen anløp fra i sommer. Vi har fått et tilbud fra entreprenør a 1,7 mill. Dette er midler vi sliter med å skaffe til veie gjennom statlige friluftsmidler, tippemidler (ikke berettiget) og stiftelsesmidler. Vi risikerer å miste mange gjester til både friområdet og de tre kystledhyttene i området . Vi håper derfor at dette er noe som belyses ift mobilitet i planen og at en ser på mulige løsninger.

OF savner en klarere ambisjoner for planmessige grep som skal bidra til å løse de utfordringene som trekkes frem. Vi mener at kommunene rundt fjorden må få på plass kystsoneplaner, i form av kommunedelplaner med bindene bestemmelser for strandsonen og arealer i sjø.

I Nettverk for en levende Oslofjord har målet om å utvikle en helhetlig sektorovergripende arealplan for Oslofjorden blitt trukket frem som det høyest prioriterte målet nettverket ønsker å jobbe mot. Slik planlegging er mye vanligere oppover langs kysten, men det må også bli vanlig her.

Noen få kommuner langs Oslofjorden har slike planer, som blant annet Sarpsborg. OF mener at en god løsning for å få på plass slike planer er å bruke plan- og bygningsloven kapittel 9 om interkommunalt plansamarbeid. Da kan flere kommuner gå sammen om slike planer og dermed dele på arbeidsmengden det vil ligge i å få på plass en slik plan.

Det har i andre deler av landet vært ansatt plankoordinator i fylkeskommunen som har hjulpet kommuner med å få på plass interkommunale kystsoneplaner. Dersom dette ikke er mulig i Oslofjorden bør det uansett vurderes å sette av midler for planlegging mellom en eller flere nabokommuner.

OF har gjennom Nettverk for en levende Oslofjord spilt inn et ønske om å teste dette i to nabokommuner i Akershus, men ser behovet for at fylkeskommunen også oppfordrer kommunene til å jobbe med dette. OF og Nettverk for en levende Oslofjord har mottatt signaler om at et slikt samarbeid vil kunne kreve eksterne midler, og vurderer å søke støtte for et slikt prøveprosjekt.

 

Flere uttalelser

Begrenset rullering av kommuneplanens arealdel 2025-2037. Kommentarer
Begrenset rullering av kommuneplanens arealdel 2025-2037. KommentarerLarvikUttalelser

Begrenset rullering av kommuneplanens arealdel 2025-2037. Kommentarer

OF advarer bl.a. mot foreslåtte arealendringer i strandsonen, nye hyttefelt og etterlyser behov for overordna plan for solkraftverk – alt for å sikre naturmangfold og friluftsliv.
7. april 2025
Kommentarer i forbindelse med høring av kommunedelplan for Gullaug.
Kommentarer i forbindelse med høring av kommunedelplan for Gullaug.AktueltLierUttalelser

Kommentarer i forbindelse med høring av kommunedelplan for Gullaug.

OF mener at de fremlagte planene for utbygging bør avvises, da de aktuelle alternativene vil føre til betydelig nedbygging av et stort grøntområde med viktige natur-, jordbruks- og friluftsverdier.
20. januar 2025
Lågbu hyttefelt, Råde. Innspill
Lågbu hyttefelt, Råde. InnspillRådeUttalelser

Lågbu hyttefelt, Råde. Innspill

Det framgår at hovedhensikten med planarbeidet er å tilrettelegge for 20 nye fritidsboliger innenfor et i dag ubebygd areal på 38 dekar. Området er uregulert og i kommuneplanens arealdel avsatt til fremtidig fritidsbebyggelse.
9. januar 2025
Detaljreguleringsplan Slevikkilen småbåthavn, Fredrikstad. Kommentarer
Detaljreguleringsplan Slevikkilen småbåthavn, Fredrikstad. KommentarerFredrikstadUttalelser

Detaljreguleringsplan Slevikkilen småbåthavn, Fredrikstad. Kommentarer

Det framgår at hovedhensikten med planarbeidet er å tilrettelegge for etablering av flytende bølgebryter, fjerne småbåtplasser ved Slevikbekken, samt erstatte tapte båtplasser ved utvidelse av eksisterende brygger. OF ønsker at friluftsliv og naturkvaliteter ivaretas i prosessen.
19. desember 2024
Reguleringsplan Oddane Sand Camping. Innspill til varsel
Reguleringsplan Oddane Sand Camping. Innspill til varselLarvikUttalelser

Reguleringsplan Oddane Sand Camping. Innspill til varsel

Så vidt vi erfarer er en ny plan ment å gjenspeile dagens reelle bruk av området. OF mener det er svært viktig å ta vare på natur og muligheter for friluftsliv.
12. desember 2024