Skip to main content

Rådet i Oslofjordens Friluftsråd var samlet til årsmøtet i Holmestrand 7. april 2022. Rådet består av representanter fra de 23 kommunene og tre fylkeskommunene langs Oslofjorden som er medlemmer i Oslofjordens Friluftsråd. Et enstemmig Råd støtter «ordføreroppropet» fra 20.1.22 og ber Regjeringen om å styrke innsatsen for å redde Oslofjorden.

 

Rådet i Oslofjordens Friluftsråd:

«Oslofjorden lider etter flere tiår med unnlatelsessynder fra stat, fylker og kommuner. Det haster med å gjennomføre Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv. Det viktigste er utbygging av kommunale renseanlegg for nitrogen og fosfor, og omlegging i landbruket. Tiltak må gjøres i små og store kommuner i hele fjordens nedbørsfelt. Fjorden kan ikke vente på at alle kommunene hver for seg skal ta nødvendige beslutninger. Oslofjordens Friluftsråd ber derfor regjeringen samarbeide med kommunene om en forpliktende plan for gjennomføring av konkrete virkemidler som kan få ned tilførselen av næringsstoffer og partikler raskt.»

Flere rapporter understreker behovet for å redusere nitrogenutslippet

22.03.2022: Vi slipper ut altfor mye nitrogen i Ytre Oslofjord, Miljødirektoratet

NIVA-rapport

Utredning av behovet for å redusere tilførslene av nitrogen til Ytre Oslofjord.

Les mer om utredningen av behovet for å redusere tilførslene av nitrogen til Ytre Oslofjord. 

30. mars 2021: Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv

Helhetlig tiltaksplan

I 2021 ble «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv» lagt fram. Reduksjon av nitrogentilførselen til fjorden er et av tiltakene i planen.

Tilførsler av nitrogen, fosfor og partikler er høyere enn det fjorden naturlig håndterer, med påfølgende algeoppblomstring, tilslamming og blant annet fiske- og fugledød som resultat. Les hele tiltaksplanen her.  

Filter

AktueltRedd OslofjordenUttalelser

Dispensasjonstilgangen for yrkesfiskere innenfor tiltaksområdet må opphøre

30. oktober 2023
Organisasjoner i nettverk for en levende Oslofjord krever at avgrenset dispensasjonstilgang for yrkesfiskere som blant annet omfattet bestemmelser for reketrål, krepsetrål og blandingsfiske opphører
MiljøtilstandProsjekt (pågår)Redd Oslofjorden

Kysthjelperne

7. september 2023
«Kysthjelperne» skal skape et folkelig eierskap til havet og kystnære områder. Målet er et krafttak for ny kunnskap om endringene i kystøkologien, for å gjøre en forskjell for naturen i Oslofjorden.
AktueltFakta om OslofjordenRedd Oslofjorden

Varsellampene blinker for Oslofjorden – hva gjør politikerne?

31. august 2023
Alle er enige om at noe må gjøres med fjorden, men hvem tar ansvar for at det faktisk skjer noe? Foreløpig ser det ut til at kortsiktige særinteresser fortsatt vinner fram, på bekostning av både felleskapet og livet i fjorden.…
Marin forsøplingProsjekt (pågår)Redd Oslofjorden

EPS (Ekspandert plast) i Ytre Oslofjord Øst

22. august 2023
Ekspandert plast (EP) er celleplast som er fremstilt ved esing (ekspandering) av kompakt plast. Dette gjør plasten til et lettere, mykere og mer isolerende materiale med utallige bruksområder. Ekspandert polystyren (EPS) og ekstrudert polystyren (XPS) er de to formene som…