Skip to main content

Om prosjektet

Havnespy, eller japansk sjøpung, er en fremmed art med svært høy risiko i fremmedartlista. Arten legger seg som store tepper på havbunnen, og fortrenger andre arter. Det er lite ønskelig at arten skal etablere seg i nye områder, da dette vil få store konsekvenser for økologien og naturmangfoldet i områdene den blir utberedt.  Havnespy kan spres over store områder via skips- og båttrafikk, teiner og annet fiskeutstyr.  

 

Artsdatabanken, fremmede arter: Japansk sjøpung

 

Arten ble nylig oppdaget på Kosterøyene i Sverige. Derfra er det kort vei over til Ytre Hvaler nasjonalpark, et område det er lite ønskelig at arten skal etablere seg. Miljødirektoratet har bedt folk som ferdes langs kysten i ytre deler av Oslofjorden om å være oppmerksom på mulige forekomster av havnespy, og melde ifra om de ser noe de mistenker kan være den fremmede arten. Foreløpig er havnespy etablert i fem havneområder i Norge, alle på Vestlandet. Arten har antakeligvis kommet til Norge som begroing på skip. I områdene hvor den er etablert dekker den store områder på havbunnen.

 

Prosjektet «Se opp for havnespy i Oslofjorden» vil støtte opp om Miljødirektoratets overvåkning og informasjonsarbeid. Målet med prosjektet er å forebygge spredning til Oslofjorden samt overvåke områder der det er størst sannsynlighet for at arten kan etablere seg.

 

Webinar om havnespy

Tilknyttet prosjektet

Havforskningsinstituttet (HI) bidrar inn i prosjektet med deres kompetanse på fremmede arter. De vil ha ansvaret for opplæring av dykkere og ROV-piloter som skal gjennomføre kartlegginger i utvalgte uthavner og småbåthavner.

 

I Oslo finnes det 9 dykkeklubber som er medlemmer i Norges dykkeforbund. I Viken er det 14 dykkeklubber, mens det i Vestfold og Telemark er registrert 11 dykkeklubber under Norges dykkeforbund. Alle disse klubbene vil det være aktuelt å invitere med på opplæring i «Stopp spredning av havnespy» via teams eller som et webinar.

 

Skjærgårdstjenesten i Oslofjorden har 3 driftsområder og 9 driftsenheter. Siden Skjærgårdstjenesten ble etablert i 1992 har de utført strandrydding, tilrettelegging og skjøtsel i statelige sikrede friluftslivsområder. SGT dekker hele fjorden og er den viktigste aktøren i det praktiske arbeidet med strandrydding og tilrettelegging for friluftsliv ved Oslofjorden. Alle skjærgårdstjenesteenhetene i Oslofjorden har blitt oppfordret/ har fått i oppdrag fra SNO å se etter havnespy når de er ute og håndterer badebøyer, badeflåter, badetrapper og faste bryggeinstallasjoner. Noen av skjærgårdstjenestene har egen ROV, men trenger opplæring i bruk og artsidentifisering.

 

Tiltak prosjektet skal gjennomføre

  • Informasjon rettet mot båteiere, fiskere og padlere drive folkeopplysning
  • Opplæring av fritidsdykkere og skjærgårdstjenesten
  • Kartlegging, overvåkning og folkeforskning

 

Lenker  

Status

Pågår

Kategorier
  • Fremmede arter
  • Kartlegging
  • Overvåkning
Partnere

Havforskningsinstituttet

Tilknyttet prosjektet
(Utfyllende i teksten)

Havforskningsinstituttet
Dykkerklubber
Skjærgårdtjenesten

Finansiering

Miljødirektoratet
Viken fylkeskommune

Prosjektansvarlig
Prosjektmedarbeider
Prosjektmedarbeider

Vivian Husa,
Havforskningsinstituttet

 

Prosjektmedarbeider

Flere av våre prosjekter

Filter

Bergholmen Mineverkstedet
Bergholmen MineverkstedetKystledProsjekt (avsluttet)

Bergholmen Mineverkstedet

15. september 2023
Ny kystledhytte på Bergholmen i Frogn kommune. Her kan du bo fra 30. april 2024.
Bestyrerboligen, Steilene
Bestyrerboligen, SteileneKystledProsjekt (pågår)

Bestyrerboligen, Steilene

22. mars 2023
Målet er å åpne ny kystledhytte, Bestyrerboligen på Persteilene på Nesodden, for sesongen 2024
Vedlikeholdsløft til felles glede i 5 + 3 år!
Vedlikeholdsløft til felles glede i 5 + 3 år!AktueltKystled

Vedlikeholdsløft til felles glede i 5 + 3 år!

23. januar 2023
En stor takk til Sparebankstiftelsen DNB! I 5 år, fra 2018 til 2022 har de støttet Kystled Oslofjorden med 15 millioner kroner til vedlikehold og løft av kystledhyttene.