Skip to main content

Elver og vassdrag har blitt pekt på som viktige tilførselsveier for forsøpling til det marine miljøet. I prosjektet «Søppelanalyse Akerselva» har OF og SALT Lofoten AS gjennomført plukkanalyser av avfall samlet opp av “PortBin TrashTrawl».

 

Alle søppelgjenstandene blir nøye sortert, telt og veid. Jacob Bonnevie Cyvin fra SALT og Nicolay Moe fra OF. Foto: SpillTec

Hovedmålet med prosjektet er å skaffe til veie data som kan brukes som grunnlag for å si noe om de viktigste kildene til forsøplingen i vassdraget, samt fange opp mer akutte hendelser og sesongvariasjoner.

Metoden «Strandsøppel dypdykk» (Falk-Andersson, 2021) har blitt brukt til å utvikle en protokoll tilpasset søppelet i Akerselva. Målet med metoden er å registrere og analysere søppel som kan gi forvaltningsrelevant kunnskap om kilder til og årsak bak forsøplingen.

Fra Akerselvas utspring i Maridalsvannet løper elven tvers igjennom byen, i snaue 9 kilometer, før den renner ut i Oslofjorden ved Bjørvika. Elven og dens nærområder er viktige rekreasjonsområder for byens befolkning. I hele elvens lengde er det flotte turveier omkranset av grøntområder, og i øvre del er det flere tilrettelagte badeplasser. Det er ikke uten grunn at Akerselva ofte blir omtalt som Oslos «grønne lunge». Søppelsamleren «PortBin TrashTrawl» ble plassert ut ved Vaterland i Akerselva i 2019, samme året som Oslo kommune lanserte en handlingsplan mot plastforurensing. TrashTrawl er konstruert for å fange avfall som flyter på overflaten før det når ut i Oslofjorden. Avfallet ledes via lenser inn i et oppsamlingsnett.

Ikke uventet består de fleste gjenstandene av ulike typer plast.

Akerselva har et sammensatt forsøplingsbilde med bidrag fra mange ulike kilder. Mye av avfallet er forbrukerrelatert.

Søppelanalysene viser at det er et bredt spekter av gjenstandskategorier. Likevel utgjør de ti mest dominerende kategoriene hele 79 % av alle funn.

Det er svært mange faktorer som påvirker søppelmengden. Total mengde og bidrag fra de ulike kildekategoriene varierer gjennom sesongen.

Rapport for prosjektet

Les mer

Mer støtte til å redde Oslofjorden
Mer støtte til å redde OslofjordenAktueltRedd Oslofjorden

Mer støtte til å redde Oslofjorden

27. juni 2025
Vi har nylig mottatt gaver og støtte fra Akershus fylkeskommune og Sparebankstiftelsen DNB. Midlene skal gå til flere spennende oppgaver og prosjekter som skal bidra til å redde Oslofjorden og fremme friluftslivet.
Hva kan DU gjøre for å redde Oslofjorden?
Hva kan DU gjøre for å redde Oslofjorden?AktueltRedd Oslofjorden

Hva kan DU gjøre for å redde Oslofjorden?

27. juni 2025
Det er håp for Oslofjorden! Her er noen tips til hvordan du kan gi fjorden en hjelpende hånd.
Vi har fått Bergesenprisen!
Vi har fått Bergesenprisen!AktueltRedd Oslofjorden

Vi har fått Bergesenprisen!

24. juni 2025
Oslofjordens Friluftsråd er tildelt Bergesenprisen 2025 for vårt langvarige arbeid med å beskytte og forbedre miljøtilstanden i Oslofjorden.
Vrakbåter – et økende miljøproblem som krever handling nå
Vrakbåter – et økende miljøproblem som krever handling nåAktueltRedd OslofjordenUttalelser

Vrakbåter – et økende miljøproblem som krever handling nå

18. juni 2025
Nå krever flere kommuner, organisasjoner og friluftsråd at regjeringen innfører et obligatorisk båtregister og en bedre returordning. OF overleverte brevet på møte i Oslofjordrådet i juni.