Trenger du noe å se fram til? Vi har samlet noen turtips for deg som lengter mot kystledferie, sol og sommer. Pent sortert, for lettere å finne det som passer best for deg.
Lier kommune skal avgjøre hva som skal skje videre med Gullaug, et stort ubebygd halvøy ved Drammensfjorden. Strandsonen er det området hvor naturverdiene og mangfoldet er størst, og også det området som har størst verdi for friluftsliv og rekreasjon. OF…
Litt som en kriminaletterforsker som finner DNA-spor fra en gjerningsperson på et åsted, kan havforskere nå gjennom en enkel vannprøve finne ut hvilke arter som lever der. Du kan bli en kysthjelper!
Som fiskere og andre er OF bekymret for fiskernes fremtid – og staten må på banen med støttetiltak, men vi er enda mer bekymret for OSLOFJORDENS framtid. Hvis vi skal lykkes med å gjenopprette bestandene av torsk og andre arter som…
Oslofjordens Friluftsråd og Mepex har de siste tre årene kartlagt omfanget av ekspandert plast i Indre Oslofjord. 270 km strandlinje er resultatet av kartleggingen
Nesodden kommune har fått støtte fra Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus til å rydde stillehavsøsters. Vi var nylig med og ryddet stillehavsøsters og japansk drivtang ved Nesoddtangen. Men hva gjør man om man oppdager noe som ser ut…
Med tanke på hvor dårlig hele økosystemet er, mener OF at alternativ tre må velges. Alternativet innebærer tre større nullfiskeområder, der alt fiske stanses. Dette er i tråd med anbefalinger fra havforskerne.
På tur med OF fikk Masud Gharahkhani en innføring i det som er i ferd med å skje under overflaten. Der det skulle vært torsk var det lite annet enn krabber og leppefisk, og tangen var dekt med lurv, ettårige…
Bestyrerboligen på Steilene er det nyeste tilskuddet til Kystled Oslofjorden. Nå er den flotte sveitservillaen med 14 sengeplasser åpen for booking, og her er det mulig å bo fra 21. juni.
16 ordførere og 34 organisasjoner har undertegnet et opprop om at det utredes en løsning der nitrogenholdig avløp fraktes til Norskehavet og slippes ut der. Oslofjorden kan ikke ofres for sprengstoff!
Miljødirektoratet foreslår å gi sprengstoffprodusenten Chemering Nobel tillatelse til å slippe ut inntil 118 tonn nitrogen pr. år i indre fjord. Det vil være et stort tilbakeskritt i kampen for å redde fjorden!
OF mener at reguleringsplanen for Engene har så mange store negative konsekvenser for miljø, friluftsliv, kulturminner og naturmangfold at planen ikke bør vedtas slik den foreligger.
Ekspandert polystyren (EPS) – mest kjent som isopor – på avveie er et kjent forsøplingsproblem. Produktet brukes fortsatt mye i båthavner, ved fiske eller andre steder der det lett kan havne i sjøen.
OF er veldig positiv til arbeidet med en bevaringsstrategi for kystens kulturmiljø. Siden opprettelsen i 1933 har OF jobbet mot nedbyggingen av strandsonen, som slik vi ser det, er den definitivt største trusselen mot det historiske kulturmiljøet her.
Nytt styre, et krav om at staten må gjøre mer, Oslofjordprisen til strandsoneforkjemper, i tillegg til innlegg om Oslo kommunes strandsoneprosjekt og en oppdatering av status for Oslofjorden med Miljødirektoratet, var de viktigste sakene.
OFs årsmøte med representanter fra alle kommunene og fylkeskommunene ved Oslofjorden krever at staten bidrar på en tilsvarende måte som ved f.eks. Mjøsaksjonen.
Tema var status for fisk i Oslofjorden og indre Skagerrak? Fisk i Oslofjorden engasjerer og konferansen ble raskt fullbooket. Over 300 møtte opp. Her kan du bla i foredrag og se konferansen i opptak. Arrangementet var et samarbeid mellom OF,…
Uten kompenserende tiltak, innebærer utslippstillatelsen at staten bidrar til å forsinke prosessen med å gjenopprette en god økologisk tilstand i Oslofjorden og øke byrden for andre aktører. Staten må bidra langt mer konstruktivt.
Vi trenger gode kandidater til Oslofjordprisen! I år går prisen til en frivillig organisasjon eller person som har gjort en spesiell innsats for å bedre allmenhetens tilgang til strandsonen, f.eks. ved å påvise ulovlige stengsler, vært en pådriver for etablering…
OF er positive til ny KPA som inneholder mange positive endringer, blant annet krav om naturrestaureringstiltak ved tiltak i sjø og en styrking av byggeforbudet langs vassdrag. OF har også spilt inn enkelte forslag til endringer, blant annet forslag til…
Oslofjorden er syk. Livet der er i krise, sterkt påvirket av møkkete vann og overgjødsling. Den gode nyheten er at det ikke er for sent å gjøre noe, og at du som er lokalpolitiker kan bidra.
23. november er det 90 år siden Oslofjordens Friluftsråd (OF) startet arbeidet for Oslofjorden. Nå er fjorden i krise og vi har fire gaveønsker til kommunene, staten, bøndene og fiskerne!
OF takker Sparebankstiftelsen DNB, som har sikret Hesteløkka for allmennheten. Eiendommen er på nær fem mål og ligger kun to minutters gange fra Tangen terminal på Nesodden, kun 27 minutters reisetid unna Aker Brygge.
Organisasjoner i nettverk for en levende Oslofjord krever at avgrenset dispensasjonstilgang for yrkesfiskere som blant annet omfattet bestemmelser for reketrål, krepsetrål og blandingsfiske opphører
Fiskedød og forråtnelse høres ut som en vond drøm, men er dessverre virkeligheten vi står overfor. Oslofjordrådet møtes igjen 7. november, men vil regjeringen egentlig ha noen råd?
Øyene og friområdene i Oslofjorden er en stor rekreasjons- og friluftslivsressurs. Samtidig gjør mange og i liten grad samkjørte aktører, manglende koordinering av persontransporten, samt kommunegrenser som ikke følger bruksmønsteret at potensialet ved bruk av området ikke utnyttes godt.
Nå er det tiden da kommunestyrer og fylkesting oppnevner medlemmer til OFs råd for den neste fireårsperioden. Vi har laget en egen side med nyttig informasjon om OF som organisasjon og arbeidsoppgaver for dem som velges. Her finner du også…
Alle er enige om at noe må gjøres med fjorden, men hvem tar ansvar for at det faktisk skjer noe? Foreløpig ser det ut til at kortsiktige særinteresser fortsatt vinner fram, på bekostning av både felleskapet og livet i fjorden.…
Ved kontroll av bøyer har vi oppdaget galvanisk korrosjon på syrefast kjetting. For sikkerhets skyld stenger vi bøyer der dette kan være et problem, inntil disse er kontrollert.
Hva kan bygg langs kysten som eierne ikke lenger har behov for brukes til? Slik oppstod ideen om kystled som et overnattingstilbud for allmenheten for 25 år siden. Siden er mange av Forsvarets og Kystverkets gamle bygg renovert, og bygget…
Hva har Lågøya, Mølen, Ommen og store områder på Hvaler til felles? De er eksempler på de 20 000 dekarene med friområder som Oslofjordens Friluftsråd har sikret gjennom utrettelige arbeid i 90 år.
OF har hvert år uteundervisning med flere tusen barn og pedagoger i skoler og barnehager. Det gir bedre læring, og mer rom for barna med litt ekstra sprell i kroppen.
Det er mange som tilrettelegger og står på for at du skal få en så god kystledtur som mulig. Her kan du bli bedre kjent med noen av ildsjelene i Kystled Oslofjorden.
En blå sofa har fått sitt nye hjem på Homlungen. Les mer om hvordan Kystled Oslofjorden bidrar til en mer sirkulær økonomi i måten vi driver nettverket på.
Opprydding av eierløse kasserte fritidsbåter (vrakbåter) tar for seg utfordringer og løsninger knyttet til problembåter og vrakbåter. Prosjektet går ut på å yte bistand til kommuner, nødetater (politi og brannvesenet), velforeninger, hytteforeninger og båtforeninger og private i Oslofjorden.
Havnespy, eller japansk sjøpung, er registrert på Koster og kommer sannsynligvis til å etablere seg i Oslofjorden. Prosjekt "Se opp for havnespy" skal spre kunnskap og oppmerksomhet rundt denne fremmedarten.
En bred allianse av nasjonale og lokale organisasjoner er utålmodige på fjordens vegne: – Det haster å ta grep, om vi skal ha en fjord der både folk, dyr og planter kan trives.
Ved kontroll av bøyer har vi oppdaget galvanisk korrosjon på syrefast kjetting. For sikkerhets skyld stenger bøyer der dette kan være et problem inntil disse er kontrollert.
Det er ikke hver dag en hel øy med 21 hytter legges ut for salg i Oslofjorden. Da Circle K skulle selge feriestedet de ansatte hadde brukt i generasjoner, lyktes det OF og DNT Oslo og Omegn å få kjøpt…
Norsk botanisk forening, Østlandsavdelingen, fikk Oslofjordprisen 2023 for et stort engasjement for å bekjempe uønskede og fremmede planter ved Oslofjorden.
OF har inngått en avtale med Forsvarsbygg som skal sikre at byggene på øya Bergholmen i Frogn skal brukes til friluftsformål for allmennheten. For å få det til treger vi noen som kan fylle bygningene med liv. Derfor inviterer vi…
Tirsdag 14. februar åpnet bookingen av kystledhyttene for Oslofjordvenner og med det er årets kystledsesong i gang! Ikke Oslofjordvenn? Da kan du booke fra torsdag 16. mars.
Vi trenger gode kandidater til Oslofjordprisen! I år går prisen til frivillige organisasjoner, foreninger eller enkeltpersoner som legger ned en prisverdig innsats for naturen langs Oslofjorden, enten ved å ta vare på naturmangfold eller bekjemper uønskede arter.
Endelig kan vi vise fram våre nye nettsider som også inkluderer et rykende ferskt bookingsystem for kystledhyttene. Finn ut hva du bør merke deg om booking av kystledhytter, Oslofjordvenn, kjøp av vimpel 2023 og nytt innhold.
En stor takk til Sparebankstiftelsen DNB! I 5 år, fra 2018 til 2022 har de støttet Kystled Oslofjorden med 15 millioner kroner til vedlikehold og løft av kystledhyttene.
Et år fullt av begivenheter går mot slutten. Her er noen av mange øyeblikk som var med på å sette sitt preg på 2022. Vi takker alle brukere av Oslofjorden, alle kommuner og fylkeskommuner rundt fjorden, samarbeidspartnere og bidragsytere for…
Onsdag 26. oktober var OF initiativtaker og fikk samlet 30 kommunetopper fra kommunene rundt Oslofjorden på Veas i Asker. Bakgrunnen er behovet for å komme i gang med bedre rensing, inkludert for nitrogen, i hele Oslofjorden. Deltagerne fikk høre om…
I vår digitale hverdag lagres minneverdige øyeblikk på Facebook, Instagram og i andre digitale medier. Men det er noe helt eget ved å sitte og bla i en fysisk hyttebok, og se på hva de som var der før deg…
Fra 1. juli er Lågøya i Frogn kommune et nytt friluftsområde til glede for alle. Foreløpig bare for dagsturer, men fra neste år blir det mulig å leie hyttene.
En ny hytte med utsikt utover Bunnefjorden er med det på plass. Ordfører Hanne Opdan sto for den offisielle åpningen 9. juni. Den første gjesten var sønn til bademester Hjalmar Larsen.
Innspill til partienes partiprogram: Oslofjorden er i krise. Livet i fjorden er i ferd med å dø. Kommunene har en viktig rolle i arbeidet med å redde fjorden. Vi oppfordrer derfor alle de politiske partiene til å innarbeide tiltak for…
En svært gledelig nyhet: OF og DNT Oslo og Omegn overtar Lågøya i Oslofjorden. En privat øy på 130 mål med 21 hytter, som selges av Cirkle K. Kjøpet er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Dette blir et stort løft for…
Elver og vassdrag har blitt pekt på som viktige tilførselsveier av forsøpling til det marine miljøet. I prosjektet «Søppelanalyse Akerselva» har OF og SALT Lofoten AS gjennomført plukkanalyser av avfall samlet opp av “PortBin TrashTrawl».
Bit for bit har strandsonen forsvunnet gjennom oppføring av bygninger eller andre tiltak som enkeltvis kan virke uskyldige, men som samlet sett fortsatt gjør at tilgjengeligheten til fjorden reduseres fra år til år. Fra 2020 til 2021 var denne reduksjonen…
Ordførerne Are Karlsen i Horten kommune og Jon Sanness Andersen i Færder kommune mener ordfører-kollegaene rundt Oslofjorden må forplikte seg til å arbeide for å redde Oslofjorden. Nå har 29 ordførere undertegnet oppropet. Sammen ber de om fortgang på å…
Alle som bruker fjorden, har ved selvsyn sett omfanget av marin forsøpling. Langt fra alle velger å gjøre en innsats. En 15-åring fra Drøbak har valgt å bruke fritiden på rydde opp etter andre.