Skip to main content

Aktuelt

Filter

AktueltPressemeldingUttalelser

OFs årsmøte med resolusjon: Staten må mer aktivt på banen!

5. april 2024
OFs årsmøte med representanter fra alle kommunene og fylkeskommunene ved Oslofjorden krever at staten bidrar på en tilsvarende måte som ved f.eks. Mjøsaksjonen.
AktueltFakta om Oslofjorden

Oslofjordkonferansen 2024

19. mars 2024
Tema var status for fisk i Oslofjorden og indre Skagerrak? Fisk i Oslofjorden engasjerer og konferansen ble raskt fullbooket. Over 300 møtte opp. Her kan du bla i foredrag og se konferansen i opptak. Arrangementet var et samarbeid mellom OF,…
AktueltAskerFakta om OslofjordenUttalelser

Klage på tillatelse til endring av utslippstillatelse til Oslofjorden for Chemring Nobel AS

14. mars 2024
Uten kompenserende tiltak, innebærer utslippstillatelsen at staten bidrar til å forsinke prosessen med å gjenopprette en god økologisk tilstand i Oslofjorden og øke byrden for andre aktører. Staten må bidra langt mer konstruktivt.
Stort raffineriområde sett ovenifra med fjorden i bakgrunnen. Næringsområdet er omgitt av natur.
AktueltTønsbergUttalelser

Detaljregulering av Slagentangen

28. februar 2024
Ved så store inngrep er det viktig å ta vare på både naturinteresser og sikre allmenheten tilgang til fjorden og rekreasjonsområder.
AktueltOslofjordprisen

Oslofjordprisen 2024 til strandsoneforkjemper 

23. februar 2024
Tom Ravndal tildeles Oslofjordprisen 2024, for å ha satt søkelys på tilgangen til og ulovligheter i strandsonen. 
Ro ro til Bakkeskjær. To fornøyde kystledgjester i robåt på vei til hytta på holmen utenfor Holmsbu ytterst i Drammensfjorden. Bilde vant fotokonkurranse som ble avholdt i 2020.Foto: Oda Kristine Gram
AktueltKystled nyheter

Bookingåpning 2024

7. februar 2024
Har du planer om norgesferie neste år? Her finner du datoer for Kystled Oslofjordens bookingåpning for sesongen 2024.
AktueltLågøya

Booking for Lågøya åpner 1. februar

29. januar 2024
Torsdag 1. februar kl. 10:00 kan du booke hytte på Lågøya. Fra 19. april kan du overnatte i en av de 19 hyttene du kan velge mellom på øya.
AktueltOslofjordprisen

Foreslå kandidater til Oslofjordprisen 2024

16. januar 2024
Vi trenger gode kandidater til Oslofjordprisen! I år går prisen til en frivillig organisasjon eller person som har gjort en spesiell innsats for å bedre allmenhetens tilgang til strandsonen, f.eks. ved å påvise ulovlige stengsler, vært en pådriver for etablering…
AktueltKystled nyheter

Tips før bookingåpning

12. januar 2024
Hva er nytt i Kystled Oslofjorden i år? På denne siden finner du dato for bookingåpning, nye vilkår og betingelser og andre kystlednyheter.
AktueltOsloUttalelser

Kommuneplanens arealdel, Oslo mot 2040. Kommentarer

20. desember 2023
OF er positive til ny KPA som inneholder mange positive endringer, blant annet krav om naturrestaureringstiltak ved tiltak i sjø og en styrking av byggeforbudet langs vassdrag. OF har også spilt inn enkelte forslag til endringer, blant annet forslag til…
AktueltFakta om OslofjordenRedd Oslofjorden

Til deg som er lokalpolitiker: Dette kan du gjøre for Oslofjorden

8. desember 2023
Oslofjorden er syk. Livet der er i krise, sterkt påvirket av møkkete vann og overgjødsling. Den gode nyheten er at det ikke er for sent å gjøre noe, og at du som er lokalpolitiker kan bidra.
En gruppe mennesker står i ring på en plass mellom flere bygninger. I hendene sine holder de hvert sitt meterlange tau. I bakgrunnen er det noen lekeapparater.
AktueltKronikker og fagartiklerUteundervisning og naturveiledning

Gresset er grønnere … Ute

7. desember 2023
Hvorfor skal vi drive med læring i friluft? Svaret er selvfølgelig fordi gresset er grønnere - ute. Les mer om våre tanker om uteundervisning.
AktueltKronikkRedd Oslofjorden

Oslofjordens Friluftsråd 90 år!

22. november 2023
23. november er det 90 år siden Oslofjordens Friluftsråd (OF) startet arbeidet for Oslofjorden. Nå er fjorden i krise og vi har fire gaveønsker til kommunene, staten, bøndene og fiskerne!
Tre menn står foran en gul bygning, og det står flere malingsspann med gul maling på bakken. Rundt bygningen er det satt opp stillaser.
AktueltKronikker og fagartiklerKystled

Vedlikehold siden 2018

19. november 2023
Takket være solid støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har arbeidet med vedlikehold på hyttene i Kystled Oslofjorden fått et kjærkomment løft.
AktueltSikring av friområder

Hesteløkka sikret for allmennheten

17. november 2023
OF takker Sparebankstiftelsen DNB, som har sikret Hesteløkka for allmennheten. Eiendommen er på nær fem mål og ligger kun to minutters gange fra Tangen terminal på Nesodden, kun 27 minutters reisetid unna Aker Brygge.
AktueltRedd OslofjordenUttalelser

Dispensasjonstilgangen for yrkesfiskere innenfor tiltaksområdet må opphøre

30. oktober 2023
Organisasjoner i nettverk for en levende Oslofjord krever at avgrenset dispensasjonstilgang for yrkesfiskere som blant annet omfattet bestemmelser for reketrål, krepsetrål og blandingsfiske opphører
AktueltUttalelser

Staten må bidra

24. oktober 2023
Fiskedød og forråtnelse høres ut som en vond drøm, men er dessverre virkeligheten vi står overfor. Oslofjordrådet møtes igjen 7. november, men vil regjeringen egentlig ha noen råd?
Bilde av et slusekammer fylt med vann. På den ene siden av slusa ligger en gul bygning. På den andre siden av slusa ligger en liten rød bod. Himmelen speiler seg i vannet i slusekammeret.
AktueltKystled

Haldenkanalen

6. oktober 2023
Ta en reise langs historie og landskap ved Haldenkanalen, og bli kjent med kanalselskapet og kystledhyttene langs denne åtte mil lange vannveien.
AktueltKartleggingerProsjekt (pågår)

Bærekraftig friluftsliv

3. oktober 2023
Øyene og friområdene i Oslofjorden er en stor rekreasjons- og friluftslivsressurs. Samtidig gjør mange og i liten grad samkjørte aktører, manglende koordinering av persontransporten, samt kommunegrenser som ikke følger bruksmønsteret at potensialet ved bruk av området ikke utnyttes godt.
Aktuelt

Organisering, oppgaver og oppsummert om tilstanden i fjorden

28. september 2023
Nå er det tiden da kommunestyrer og fylkesting oppnevner medlemmer til OFs råd for den neste fireårsperioden. Vi har laget en egen side med nyttig informasjon om OF som organisasjon og arbeidsoppgaver for dem som velges. Her finner du også…
AktueltKystled nyheter

Årets tegnekonkurranse er avsluttet

26. september 2023
Se tegningene som vant Kystled Oslofjordens tegnekonkurranse 2023. Tusen takk for tegningene dere har sendt oss.
AktueltLågøya

Lågøya: Mye aktivitet og mange besøk

12. september 2023
Siden øya ble kjøpt opp i fjor vår har det vært hektiske dager på øya.
To små jenter løper på en sti i en skog. Trærne lager skygger over stien, som ellers ligger i sollys.
AktueltKystled nyheter

Vinner av fotokonkurransen 2023

4. september 2023
Vi gratulerer Målfrid Sand med vinnerbildet i årets fotokonkurranse. Tusen takk for alle innsendte bidrag! Her kan du se et lite utvalg.
AktueltFakta om OslofjordenRedd Oslofjorden

Varsellampene blinker for Oslofjorden – hva gjør politikerne?

31. august 2023
Alle er enige om at noe må gjøres med fjorden, men hvem tar ansvar for at det faktisk skjer noe? Foreløpig ser det ut til at kortsiktige særinteresser fortsatt vinner fram, på bekostning av både felleskapet og livet i fjorden.…
AktueltKystled

Kjeholmen og et kortreist golv

28. juli 2023
Kjeholmen har fått nytt golv. Les mer om arbeidet som ble utført av våre egne tilsynsvakter, med kortreiste materialer.
Aktuelt

Status for svaibøyene i Oslofjorden

25. juli 2023
Ved kontroll av bøyer har vi oppdaget galvanisk korrosjon på syrefast kjetting. For sikkerhets skyld stenger vi bøyer der dette kan være et problem, inntil disse er kontrollert.
AktueltKronikker og fagartiklerKystled

Kystled 25 år

24. juli 2023
Hva kan bygg langs kysten som eierne ikke lenger har behov for brukes til? Slik oppstod ideen om kystled som et overnattingstilbud for allmenheten for 25 år siden. Siden er mange av Forsvarets og Kystverkets gamle bygg renovert, og bygget…
AktueltFakta om OslofjordenKronikker og fagartikler

90 år i fellesskapets tjeneste

20. juli 2023
Hva har Lågøya, Mølen, Ommen og store områder på Hvaler til felles? De er eksempler på de 20 000 dekarene med friområder som Oslofjordens Friluftsråd har sikret gjennom utrettelige arbeid i 90 år.
AktueltKronikker og fagartikler

Når himmelen er klasseromstaket

15. juli 2023
OF har hvert år uteundervisning med flere tusen barn og pedagoger i skoler og barnehager. Det gir bedre læring, og mer rom for barna med litt ekstra sprell i kroppen.
AktueltKystled

Engasjement og ildsjeler i Kystled Oslofjorden

11. juli 2023
Det er mange som tilrettelegger og står på for at du skal få en så god kystledtur som mulig. Her kan du bli bedre kjent med noen av ildsjelene i Kystled Oslofjorden.
Bilde av to personer som står på en båt med en blå sofa og andre møbler
AktueltKystled

Homlungen og en blå sofa

2. juli 2023
En blå sofa har fått sitt nye hjem på Homlungen. Les mer om hvordan Kystled Oslofjorden bidrar til en mer sirkulær økonomi i måten vi driver nettverket på.
AktueltKartleggingerMarin forsøplingProsjekt (pågår)

Opprydding av eierløse kasserte fritidsbåter (vrakbåter)

30. juni 2023
Opprydding av eierløse kasserte fritidsbåter (vrakbåter) tar for seg utfordringer og løsninger knyttet til problembåter og vrakbåter. Prosjektet går ut på å yte bistand til kommuner, nødetater (politi og brannvesenet), velforeninger, hytteforeninger og båtforeninger og private i Oslofjorden.
AktueltKartleggingerProsjekt (pågår)Uønskede arter

Se opp for havnespy i Oslofjorden

29. juni 2023
Havnespy, eller japansk sjøpung, er registrert på Koster og kommer sannsynligvis til å etablere seg i Oslofjorden. Prosjekt "Se opp for havnespy" skal spre kunnskap og oppmerksomhet rundt denne fremmedarten.
AktueltKystled nyheter

Tegnekonkurranse

19. juni 2023
Kystled Oslofjordens tegnekonkurranse 2023. Les mer om hvordan du deltar og hva du kan vinne.
AktueltLågøya

Lågøya: Ytterligere åtte hytter åpner!

9. juni 2023
Fra tirsdag 13. juni åpner nye hytter for booking på herlige Lågøya!
Aktuelt

18 natur- og friluftslivsorganisasjoner går sammen for en renere Oslofjord

2. juni 2023
En bred allianse av nasjonale og lokale organisasjoner er utålmodige på fjordens vegne: – Det haster å ta grep, om vi skal ha en fjord der både folk, dyr og planter kan trives.
Et bilde av en båt på land. En person står under båten og pusser den.
AktueltMarin forsøpling

Plastsmarte båthavner

13. mai 2023
Alle båthavner bør forsøke å redusere plastforsøpling. Vi har vært med på å lage en liste over enkle tiltak som vil redusere mengden plast på avveie.
Aktuelt

Noen svaibøyer stenges inntil de er kontrollert

12. mai 2023
Ved kontroll av bøyer har vi oppdaget galvanisk korrosjon på syrefast kjetting. For sikkerhets skyld stenger bøyer der dette kan være et problem inntil disse er kontrollert.
Bilde av to personer som skrur opp et skilt med teksten Erlingbua
AktueltKystled nyheter

Erlingbua åpner

11. mai 2023
Hernestangen Erlingbua åpner for booking den 15.05. Les mer om det nyeste tilskuddet til Kystled Oslofjorden.
AktueltKystled nyheter

Kystled Oslofjordens fotokonkurranse 2023

1. mai 2023
Kystled Oslofjordens fotokonkurranse 2023. Les mer om vilkår for å delta, hvordan du deltar og hva du kan vinne.
AktueltKronikker og fagartiklerLågøya

Lågøya: En øy for friluftslivet

1. april 2023
Det er ikke hver dag en hel øy med 21 hytter legges ut for salg i Oslofjorden. Da Circle K skulle selge feriestedet de ansatte hadde brukt i generasjoner, lyktes det OF og DNT Oslo og Omegn å få kjøpt…
AktueltOslofjordprisen

Oslofjordprisen 2023 til Norsk botanisk forening, Østlandsavdelingen

31. mars 2023
Norsk botanisk forening, Østlandsavdelingen, fikk Oslofjordprisen 2023 for et stort engasjement for å bekjempe uønskede og fremmede planter ved Oslofjorden.
Aktuelt

Bygningene på Bergholmen  

21. mars 2023
OF har inngått en avtale med Forsvarsbygg som skal sikre at byggene på øya Bergholmen i Frogn skal brukes til  friluftsformål for allmennheten. For å få det til treger vi noen som kan fylle bygningene med liv. Derfor inviterer vi…
Aktuelt

Bookingen av hyttene i Kystled Oslofjorden er i gang

14. mars 2023
Tirsdag 14. februar åpnet bookingen av kystledhyttene for Oslofjordvenner og med det er årets kystledsesong i gang! Ikke Oslofjordvenn? Da kan du booke fra torsdag 16. mars.
AktueltOslofjordprisen

Foreslå kandidater til Oslofjordprisen 2023

12. februar 2023
Vi trenger gode kandidater til Oslofjordprisen! I år går prisen til frivillige organisasjoner, foreninger eller enkeltpersoner som legger ned en prisverdig innsats for naturen langs Oslofjorden, enten ved å ta vare på naturmangfold eller bekjemper uønskede arter.
Aktuelt

Velkommen til nye nettsider og bookingsystem!

29. januar 2023
Endelig kan vi vise fram våre nye nettsider som også inkluderer et rykende ferskt bookingsystem for kystledhyttene. Finn ut hva du bør merke deg om booking av kystledhytter, Oslofjordvenn, kjøp av vimpel 2023 og nytt innhold.
Aktuelt

Nå kan du kjøpe vimpel for 2023

29. januar 2023
Med nye nettsider er det litt forandringer i ordningen. Les mer her.
AktueltKystled

Vedlikeholdsløft til felles glede i 5 + 3 år!

23. januar 2023
En stor takk til Sparebankstiftelsen DNB! I 5 år, fra 2018 til 2022 har de støttet Kystled Oslofjorden med 15 millioner kroner til vedlikehold og løft av kystledhyttene.
Aktuelt

Vi takker for 2022

15. desember 2022
Et år fullt av begivenheter går mot slutten. Her er noen av mange øyeblikk som var med på å sette sitt preg på 2022. Vi takker alle brukere av Oslofjorden, alle kommuner og fylkeskommuner rundt fjorden, samarbeidspartnere og bidragsytere for…
Småbåthavn
AktueltAskerUttalelser

Felles retningslinjer og reglement for båthavner på Asker kommunes eiendommer – Kommentarer

18. november 2022
OF har kommentert reglement for båthavner ut i fra konsekvenser for friluftslivet.
Anlegget har store dimensjoner, her ved en slambehandlingstank.
Aktuelt

Kommunetopper på jakt etter løsninger

28. oktober 2022
Onsdag 26. oktober var OF initiativtaker og fikk samlet 30 kommunetopper fra kommunene rundt Oslofjorden på Veas i Asker. Bakgrunnen er behovet for å komme i gang med bedre rensing, inkludert for nitrogen, i hele Oslofjorden. Deltagerne fikk høre om…
AktueltKystled

Vinneren av årets fotokonkurranse er kåret

24. september 2022
Vi gratulerer Tine Victoria Torke med vinnerbildet i årets fotokonkurranse. Takk for alle innsendte bidrag! Her kan du se et utvalg.
Du har fått i oppdrag å skrive i hytteboka. Stress eller kos?
AktueltKronikker og fagartiklerKystled

Gode dager på hytta

9. september 2022
I vår digitale hverdag lagres minneverdige øyeblikk på Facebook, Instagram og i andre digitale medier. Men det er noe helt eget ved å sitte og bla i en fysisk hyttebok, og se på hva de som var der før deg…
AktueltLågøya

Velkommen til Lågøya

1. juli 2022
Fra 1. juli er Lågøya i Frogn kommune et nytt friluftsområde til glede for alle. Foreløpig bare for dagsturer, men fra neste år blir det mulig å leie hyttene.
AktueltKystled nyheter

Heidehaugen har åpnet!

10. juni 2022
En ny hytte med utsikt utover Bunnefjorden er med det på plass. Ordfører Hanne Opdan sto for den offisielle åpningen 9. juni. Den første gjesten var sønn til bademester Hjalmar Larsen.
AktueltRedd Oslofjorden

Innspill til programkomiteene

25. mai 2022
Innspill til partienes partiprogram: Oslofjorden er i krise. Livet i fjorden er i ferd med å dø. Kommunene har en viktig rolle i arbeidet med å redde fjorden. Vi oppfordrer derfor alle de politiske partiene til å innarbeide tiltak for…
AktueltLågøya

En egen øy for friluftslivet i Oslofjorden!

29. april 2022
En svært gledelig nyhet: OF og DNT Oslo og Omegn overtar Lågøya i Oslofjorden. En privat øy på 130 mål med 21 hytter, som selges av Cirkle K. Kjøpet er finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Dette blir et stort løft for…
AktueltRedd OslofjordenUttalelser

Regjeringen må ta grep for å redde Oslofjorden

8. april 2022
Rådsmøte i OF 7. april: Et enstemmig Råd støtter «ordføreroppropet» fra 20.1.22 og ber regjeringen om å styrke innsatsen for å redde Oslofjorden.
Tony Larsson
AktueltOslofjordprisen

Oslofjordprisen 2022 til Tony på fyret

8. april 2022
Tony Larsson, kunstner og tilsynsvakt på Fyrsteilene, er tildelt Oslofjordprisen for 2022.
AktueltFakta om Oslofjorden

Søppel i Akerselva er kartlagt

4. april 2022
Elver og vassdrag har blitt pekt på som viktige tilførselsveier av forsøpling til det marine miljøet. I prosjektet «Søppelanalyse Akerselva» har OF og SALT Lofoten AS gjennomført plukkanalyser av avfall samlet opp av “PortBin TrashTrawl».
AktueltFakta om Oslofjorden

Tilgjengelig areal langs Oslofjorden blir fortsatt mindre

30. mars 2022
Bit for bit har strandsonen forsvunnet gjennom oppføring av bygninger eller andre tiltak som enkeltvis kan virke uskyldige, men som samlet sett fortsatt gjør at tilgjengeligheten til fjorden reduseres fra år til år. Fra 2020 til 2021 var denne reduksjonen…
AktueltRedd Oslofjorden

Det haster med tiltak og investeringer for en frisk Oslofjord

6. januar 2022
Ordførerne Are Karlsen i Horten kommune og Jon Sanness Andersen i Færder kommune mener ordfører-kollegaene rundt Oslofjorden må forplikte seg til å arbeide for å redde Oslofjorden. Nå har 29 ordførere undertegnet oppropet. Sammen ber de om fortgang på å…
AktueltOslofjordprisen

Oslofjordprisen 2021 til engasjert 15-åring

9. april 2021
Alle som bruker fjorden, har ved selvsyn sett omfanget av marin forsøpling. Langt fra alle velger å gjøre en innsats. En 15-åring fra Drøbak har valgt å bruke fritiden på rydde opp etter andre.
Dugnadsgjeng, Gullholmen fyr
AktueltOslofjordprisen

Oslofjordprisen 2020 til Stiftelsen Gamle Guldholmen Fyr

4. mars 2020
Stiftelsen Gamle Guldholmen Fyr får Oslofjordprisen 2020 for innsatsen med å bevare og gjøre fyrstasjonen tilgjengelig for alle
AktueltOslofjordprisen

Oslofjordprisen til Marinreparatørene

29. mars 2018
Marinreparatørene tildeles oslofjordprisen for sitt mangeårige arbeid for et renere og mer levende miljø under vann i Indre Oslofjord.