Skip to main content

Hva betyr det for Oslofjorden at viktige naturtyper som tangsamfunn, tareskog og ålegrassenger dekkes av lurv? Hvor mye lurv er det i fjorden?  Og hvordan er utviklingen gjennom sesongen? Dette er noen av spørsmålene forskerne på NIVA ønsker å få svar . har du en unik mulighet til å bidra i et spennende forskningsprosjekt. Meld deg som kysthjelper og bli med på å kartlegge hvordan lurven brer seg ut gjennom sommerhalvåret! 

Jeg vil bli kysthjelper

Trykk på knappen for å melde deg som folkeforsker.

Hva er lurv?  

«Lurv» er ikke en art, men en samlebetegnelse på en sammenvevd uformelig masse av fintrådigealger. De er opportunistiske og vokser svært raskt. Mye lurv indikerer dårlig tilstand og negativ påvirkning på økosystemet. De trådformede algene er en del av det biologiske mangfoldet i kystområdene, men det er når vi får store oppblomstringer av disse algene, at de blir til et problem.  Lurven er også utfordrende når den dør og blir liggende på bunnen og råtne, denne prosessen kan føre til oksygenmangel og død for bunnlevende dyr. 

Hvorfor er lurven et problem i Oslofjorden?

Lurv er som brennesle bak utedoen – den elsker næring! Masseforekomster av lurv, skyldes en rask og ukontrollert vekst av trådalgene. Oppblomstring av lurv kan knyttes til både tilførsler av næringssalter og andre forhold som formørking, forsuring, og mangel på «beitere» som holder lurven nede.  

Overgjødsling er en av de viktigste årsakene til problemene i Oslofjorden. Overgjødslingen medfører store forandringer på økosystemene, og dette vises særlig ved at det er blitt mer lurv i fjorden. Lurv er en indikator på økologisk tilstand til flere av de marine naturtypene som finnes langs norskekysten Det vil si at observasjoner av store mengder lurv i naturtyper som tang- og tareskog, i ålegrasenger, eller på sand- og mudderbunn, har dårlig tilstand. 

Tilførsler av nitrogen, fosfor og partikler er høyere enn det fjorden naturlig håndterer.  Det fører til formørkning av vannmassene, nedslamming, uønsket algeoppblomstring og oksygenmangel både i dypet, men også i fjorden for øvrig. Påvirkningsbildet er sammensatt, med avrenning fra landbruk, utslipp fra kommunalt avløp, spredt bebyggelse og industri som vesentlige drivere. I tillegg ødelegger utbygging i strandsonen det naturlige økosystemet som kunne hatt større motstandsdyktighet dersom biomangfoldet var større. På toppen av det hele påvirkes Oslofjorden av miljøgifter, og global oppvarming. Disse negative faktorene ødelegger for mange av artene i fjorden – men for lurven er det ingen hindring – tvert om! 

Hva er målet til lurvejakten? 

  • Få kunnskap om hvor lurven forekommer, hvordan den varierer i mengde gjennom året og om det er forskjeller på lurvemengden mellom år. 
  • Overvåke lurv som en indikator på økologisk tilstand i flere av de marine naturtypene som finnes i Oslofjorden, for eksempel i ålegrasenger og tangsamfunn.  

Lurvejakten foregår på disse 50 stasjonene

Grønt: Prøvepunktet er ledig  
Rødt: Prøvepunktet er allerede blitt tildelt en kysthjelper 

Kartleggingen av lurv utføres på følgende måte: 

Fremgangsmåte og oversikt over nødvendig utstyr:  Protokoll for kartlegging av lurv  

Video som viser fremgangsmåte  (kommer)

Lenke til feltregistreringsskjema (til utskrift) 

Registreringsskjema

Prosjektet er støttet av:

Finn ut mer om kysthjelperne

 

 

Mer om kysthjelperne

Hjelp oss å samle inn vannprøver
Hjelp oss å samle inn vannprøverAktueltKysthjelperneRedd Oslofjorden

Hjelp oss å samle inn vannprøver

25. september 2024
Litt som en kriminaletterforsker som finner DNA-spor fra en gjerningsperson på et åsted, kan havforskere nå gjennom en enkel vannprøve finne ut hvilke arter som lever der. Du kan bli en kysthjelper!
Bli en kysthjelper i sommer
Bli en kysthjelper i sommerAktueltKysthjelperne

Bli en kysthjelper i sommer

9. juli 2024
Bli en kysthjelper i sommer! Som folkeforsker kan du registrere dine funn i "Dugnad for havet". I år har vi fokus på krabber og maneter.
Kysthjelperne
KysthjelperneKysthjelperneRedd Oslofjorden

Kysthjelperne

12. april 2024
«Kysthjelperne» er et initiativ for å aktivisere og engasjere barn, unge og voksne til å ta en aktiv rolle i arbeidet med å gjenopprette et sunnere fjord- og havmiljø. Sammen skal vi skal skape et folkelig eierskap til havet og…
Oslofjordkonferansen 2024
Oslofjordkonferansen 2024AktueltFakta om OslofjordenKysthjelperne

Oslofjordkonferansen 2024

19. mars 2024
Tema var status for fisk i Oslofjorden og indre Skagerrak? Fisk i Oslofjorden engasjerer og konferansen ble raskt fullbooket. Over 300 møtte opp. Her kan du bla i foredrag og se konferansen i opptak. Arrangementet var et samarbeid mellom OF,…