Skip to main content

Resolusjon fra årsmøtet i Oslofjordens Friluftsråd 4. april 2024

Oslofjorden er i krise. Det er tre år siden regjeringen lanserte «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv» og opprettet «Oslofjordrådet». Tiltaksplanen omfatter 118 kommuner i fjordens nedbørsfelt. Det haster å innføre tiltak for å redde fjorden, deriblant forbedring av kommunale avløpsnett, håndtering av overvann og rensing av nitrogen. Miljødirektoratets rapport for 2023 viser at arbeidet med tiltakene går for sakte.

Oslofjordens Friluftsråd ber derfor kommunene om å prioritere dette arbeidet høyt. Samtidig må staten ved Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet spille en mer aktiv rolle for å realisere nødvendige tiltak. Staten må også bidra med ressurser til arbeidet med oppgradering av kommunale renseanlegg. På 1970-tallet ble Mjøsa reddet gjennom et krafttak ledet av staten ved daværende miljøvernminister Gro Harlem Brundtland. Dette bør være en inspirasjon for dagens regjering i arbeidet med å redde Oslofjorden.

Utslipp av nitrogen er en av de største utfordringene for Oslofjorden. Det kreves store investeringer i mange renseanlegg i hele fjordens nedbørsfelt, som omfatter 118 kommuner.

 

Frisk tang er dessverre et sjeldent syn i Oslofjorden. Overgjødsling og fravær av predatorfisker som stor torsk, gjør at hurtigvoksende tråalger, «lurv», får fritt spillerom og kveler andre bunnvekster.


Overgjødsling av fjorden gir sterk vekst av uønskede alger. Her er en ålegresseng er i ferd med å bli fullstendig kvalt. Dessverre et vanlig syn mange steder i fjorden.

 

Motiv fra Oslofjorden slik vi liker å se det. På avstand ser den fortsatt innbydende ut. Heldigvis er det fortsatt mulighet for å redde den. Men det krever handling nå!


Veas i Asker er det største renseanlegget i Oslofjorden. Her renses opp til 80 % av nitrogenet. Det som hentes ut er ressurser som kan brukes til gjødsel og biogass. Mange kommuner står foran investeringer i milliardklassen. Her fra en befaring for ordførere og kommunedirektører i 2023.

Hvem utgjør OFs råd?

Rådet er OFs øverste organ og velger blant annet styre og vedtar retningslinjene. Medlemmene i rådet velges fra kommunene, fylkeskommunene samt ulike brukerforeninger og organisasjoner som er medlem av OF. Rådet velges for en 4 års periode. Rådet møtes en gang i året.

 

Rådets sammensetning

Fylkeskommunene og kommunene som er medlemmer velger 3 representanter til OFs råd. Foreninger og organisasjoner velger 1 representant til rådet. Medlemmer er Vestfold, Buskerud, Østfold og Akershus, samt alle 23 kommuner med grense mot Oslofjorden er medlemmer av OF, i tillegg kommer Lørenskog (uten sjøtilknytning). Oslo er medlem både som kommune og fylke. For tiden er 45 organisasjoner medlemmer av OF.

Mjøsaksjonen

var en miljøaksjon som pågikk i perioden 1973 til 1982 for å redusere forurensning i Mjøsa og sikre en trygg og bærekraftig drikkevannsforsyning til områdene rundt. De viktigste tiltakene var å bygge kommunale renseanlegg, erstatte eldre og defekte kloakkrørsystemer, forby fosfatholdige kjemikalier, hindre direkte utslipp fra prosess- og næringsmiddelindustri samt hindre gjødselavrenning fra landbruket.

 

Statens bidrag den gangen

Staten bidro den gangen med 70 % av kostnadene, nesten 1,5 milliarder kr, som i dagens pengeverdi tilsvarer nesten 5 milliarder kr.

Kilde:  Mjøsaksjonen – Wikipedia

Les også

Filter

AktueltFakta om Oslofjorden

Oslofjordkonferansen 2024

Tema var status for fisk i Oslofjorden og indre Skagerrak? Fisk i Oslofjorden engasjerer og konferansen ble raskt fullbooket. Over 300 møtte opp. Her kan du bla i foredrag og se konferansen i opptak. Arrangementet var et samarbeid mellom OF,…
19. mars 2024
AktueltAskerFakta om OslofjordenUttalelser

Klage på tillatelse til endring av utslippstillatelse til Oslofjorden for Chemring Nobel AS

Uten kompenserende tiltak, innebærer utslippstillatelsen at staten bidrar til å forsinke prosessen med å gjenopprette en god økologisk tilstand i Oslofjorden og øke byrden for andre aktører. Staten må bidra langt mer konstruktivt.
14. mars 2024
AktueltFakta om OslofjordenRedd Oslofjorden

Til deg som er lokalpolitiker: Dette kan du gjøre for Oslofjorden

Oslofjorden er syk. Livet der er i krise, sterkt påvirket av møkkete vann og overgjødsling. Den gode nyheten er at det ikke er for sent å gjøre noe, og at du som er lokalpolitiker kan bidra.
8. desember 2023
AktueltKronikkRedd Oslofjorden

Oslofjordens Friluftsråd 90 år!

23. november er det 90 år siden Oslofjordens Friluftsråd (OF) startet arbeidet for Oslofjorden. Nå er fjorden i krise og vi har fire gaveønsker til kommunene, staten, bøndene og fiskerne!
22. november 2023
AktueltRedd OslofjordenUttalelser

Dispensasjonstilgangen for yrkesfiskere innenfor tiltaksområdet må opphøre

Organisasjoner i nettverk for en levende Oslofjord krever at avgrenset dispensasjonstilgang for yrkesfiskere som blant annet omfattet bestemmelser for reketrål, krepsetrål og blandingsfiske opphører
30. oktober 2023
MiljøtilstandProsjekt (pågår)Redd Oslofjorden

Kysthjelperne

«Kysthjelperne» skal skape et folkelig eierskap til havet og kystnære områder. Målet er et krafttak for ny kunnskap om endringene i kystøkologien, for å gjøre en forskjell for naturen i Oslofjorden.
7. september 2023