Skip to main content

OF er positive til at det innføres et forbud mot å slippe ut kloakk fra fritidsbåter, men ønsker at også utslipp fra større fartøy i kommersiell drift inngår i forbudet. Samtidig må det legges til rette for at alle enkelt kan levere kloakk til et mottak.

 

Bakgrunn

Bakgrunnen for forslaget er oppdrag fra Klima- og miljødepartementet til Sjøfartsdirektoratet om å utarbeide en forskrift om forbud mot utslipp av kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden. Dette er en oppfølging av Helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden for å sikre en ren, rik og tilgjengelig Oslofjord for alle.

 

Bør omfatte alle fartøy

OF er positive til forslaget til forskrift, men mener forskriften bør omfatte alle fartøy i Oslofjorden som i dag slipper ut kloakk

Oslofjordens Friluftsråd (OF) mener denne forskriften er et positivt bidrag til arbeidet med å forhindre unødvendig tilskudd av nitrogen, andre næringsstoffer og partikler til Oslofjorden. OF ønsker at forskriften trer i kraft så snart som mulig. Forskriften bør utvides til å omhandle alle fartøy som i dag slipper ut kloakk i det geografisk avgrensede området og som ikke reguleres i dag. Konsekvensutredningen uført av Miljødirektoratet og Sjøfartsdirektoratet konkluderte med at tiltaket for fritidsbåter utgjør en liten del av den totale mengden av organisk materiale og næringssalter som blir tilført fjorden. OF vil minne om at utslippene fra fritidsbåter skjer i sommersesongen som er da algeoppblomstringen foregår og som lokalt kan føre til større oppblomstringer enn normalt. Det er åpenbart en større mengde som slippes ut av større fartøy (skip, fiskebåter, ferger, turist- og selskapsbåter mm) og det må legges til rette for at ingen fartøy er nødt til å slippe kloakk i fjorden, renset på båt eller ei, men kan enkelt levere kloakken til et mottak. De aller fleste store renseanleggene ligger i nær tilknytning til Oslofjorden og bør omstilles til å motta fjordbasert kloakk. Øvrige septikmottak bør organiseres gjennom kommunen slik at de blir fornuftig plassert ut i kommunens sjøareal. OF ønsker at kommunene plikter å legge til rette for mottak.

 

Nærmere begrunnelse

OF har siden 1933 arbeidet for en ren og rik Oslofjord. Alle kommunene som grenser til Oslofjorden, til og med Larvik kommune, er medlemmer i OF. Vi har vært med å utarbeide Helhetlig tiltaksplan og sitter i dag i Oslofjordrådet. Vi er engasjert i en rekke prosjekter for å bedre miljøtilstanden i fjorden. Det er derfor spesielt viktig for oss at alle tiltak som kan bidra til forbedring utføres på best mulig måte og så snart som mulig.

 

Fagrådet for Indre Oslofjord begynte allerede i 1984 å engasjere seg i spørsmål som gjelder forurensning fra fritidsbåter. I 1998 ble det foreslått endring i den sentrale forurensingsforskriften som skulle gjelde et forbud mot å slippe ut kloakk, men dette ble stemt ned. Flere kommuner laget i etterkant allikevel lokale forskrifter, bla Nesodden, Vestby og Nordre Follo. OF mener det er på høy tid og meget viktig med det grunnlaget vi har i dag om miljøtilstanden til Oslofjorden, at det innføres et forbud mot alt utslipp av kloakk i hele det geografiske området.

 

Da det nå er utført et godt arbeide for å lage konsekvensutredning og forskrift for fritidsbåter bør arbeidet videreføres til å inkludere alle fartøy det måtte gjelde som i dag har praksis med å slippe kloakk ut i fjorden og som per i dag ikke reguleres jmf. Nordre Follos forskrift; Forskrift om forbud mot utslipp av kloakk i sjøområder fra skip, småbåter og fritidsbåter, Nordre Follo kommune, Viken – Lovdata

 

Det bør utredes grundigere om renseanlegg på fritidsbåter/andre fartøy faktisk renser nitrogen før det slippes ut. Om ikke bør også disse båtene levere den rensede kloakken til land.

 

Mottak og kommunenes ansvar

Følgebrevet til høringen sier følgende: Forurensningsloven § 26, Kommunen skal sørge for nødvendige anlegg for tømming av avløpsvann fra fritidsbåter. Etter forarbeidene skal bestemmelsen forstås slik at den også omfatter kommunens ansvar for å etablere tømmeanlegg, og dermed sørge for et tilstrekkelig tilbud for tømming, i den grad det er nødvendig.

Etter forurensningsforskriften § 20-5 har også havneansvarlig, ut ifra behovet til brukerne av havnen, en plikt til å sørge for etablering og drift av mottaksordninger for avfall og lasterester fra skip. Dette gjelder uavhengig av et forbud.

 

OF mener at forbudet kan og bør pålegge kommunene en plikt til å etablere tilstrekkelig tømmeanlegg og ikke la det være opp til kommunene å vente på etterspørselen eller se om det blir nødvendig. Det bør inngå i kommunal planlegging slik at anleggene blir organisert på en god måte og spredt fornuftig rundt i kommunens sjøområde. Kommunene må samarbeide med havneanleggene slik at kommunens sjøareal blir sett i sin helhet. Mottakene må være lett tilgjengelige og enkle å benytte seg av fra flytebrygger e.l. Det må fastsettes en frist for kommunene å få på plass mottak, for eksempel 31.12.2026. Erfaringer fra lignende forskrifter i Sverige og Finland kan være med på å skape de beste løsningene .

 

Enkelte kommuner, som Oslo havn, har gode løsninger for mottak av kloakk for en varierende mengde av båter og skip, men det gjelder ikke alle havner selv om de tar imot store båter/skip. De aller fleste store renseanleggene ligger i nær tilknytning til Oslofjorden og bør omstilles til å kunne motta fjordbasert kloakk. Spesielt er dette fornuftig for de større fartøyene som ikke kan legge til i mindre havneanlegg med små tømmestasjoner.

 

Den økonomiske byrden en båtbruker av fritidsbåter (yrkesbåt eller firma av større fartøy når forbudet også gjelder dem) opplever, må ikke legges så høyt at det fører til forsøk på å omgå kravet om å levere ved mottak. Kommuner og fylkeskommuner bes bidra for å holde avgiften ved levering så lav som mulig evt vurdere om det bør være gratis. Prinsippet om at forurenser betaler og generell plikt om å unngå forurensing jf. § 7 Forurensningsloven må ikke brukes mot båtbrukeren på en slik måte at det skaper unaturlig høye kostnader.

 

Ansvar og oppfølging

I høringsbrevet opplyses det om at politiet er kontrollmyndighet, men at det vil være vanskelig å følge opp. En mulighet er at alle leveringer til mottak registreres og at man må vise til tømmerutiner.

 

Informasjonstiltak

OF støtter forslaget i høringsbrevet om informasjonskampanjer. Det er avgjørende at alle mottar og forstår informasjonen som legges ut. Det bør skiltes godt i alle havner om nærmeste mottak. Båtforeninger og båtorganisasjoner bør få god informasjon som lett kan sendes ut til medlemmer. OF bidrar gjerne til å spre informasjon gjennom sine kanaler.

 

Positivt for fjorden

OF håper våre innspill tas inn i videre utarbeidelse av forskriften. Forbudet mot kloakkutslipp som ligger i forskriften vil ha direkte positive virkninger på miljøet i fjorden og til folks holdninger om å ta vare på vannkvaliteten. Alle tiltak som kan forbedre miljøet i Oslofjorden vil være med på å muliggjøre gjennomføringen av «Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv».

 

Les også

Filter

LarvikUttalelser

Reguleringsplan for Bakke hyttefelt, Larvik. Kommentarer

Når areal brukes til bolig - eller fritidsbebyggelse, er OF opptatt av at både naturmangfold og friluftsliv tas mest mulig hensyn til. At en vet hvilke naturverdier som er i området er svært viktig, og OF anbefaler derfor kartlegging så…
15. april 2024
Uttalelser

Forskrift om forbud mot utslipp av kloakk fra fritidsbåter i Oslofjorden

OF er positive til at det innføres et forbud mot å slippe ut kloakk fra fritidsbåter, men ønsker at også utslipp fra større fartøy i kommersiell drift inngår i forbudet. Samtidig må det legges til rette for at alle enkelt…
12. april 2024
AktueltPressemeldingUttalelser

OFs årsmøte med resolusjon: Staten må mer aktivt på banen!

OFs årsmøte med representanter fra alle kommunene og fylkeskommunene ved Oslofjorden krever at staten bidrar på en tilsvarende måte som ved f.eks. Mjøsaksjonen.
5. april 2024
AktueltAskerFakta om OslofjordenUttalelser

Klage på tillatelse til endring av utslippstillatelse til Oslofjorden for Chemring Nobel AS

Uten kompenserende tiltak, innebærer utslippstillatelsen at staten bidrar til å forsinke prosessen med å gjenopprette en god økologisk tilstand i Oslofjorden og øke byrden for andre aktører. Staten må bidra langt mer konstruktivt.
14. mars 2024
Stort raffineriområde sett ovenifra med fjorden i bakgrunnen. Næringsområdet er omgitt av natur.
AktueltTønsbergUttalelser

Detaljregulering av Slagentangen

Ved så store inngrep er det viktig å ta vare på både naturinteresser og sikre allmenheten tilgang til fjorden og rekreasjonsområder.
28. februar 2024
AktueltOsloUttalelser

Kommuneplanens arealdel, Oslo mot 2040. Kommentarer

OF er positive til ny KPA som inneholder mange positive endringer, blant annet krav om naturrestaureringstiltak ved tiltak i sjø og en styrking av byggeforbudet langs vassdrag. OF har også spilt inn enkelte forslag til endringer, blant annet forslag til…
20. desember 2023