Skip to main content

Som fiskere og andre er OF bekymret for fiskernes fremtid – og staten må på banen med støttetiltak, men vi er enda mer bekymret for OSLOFJORDENS framtid. Hvis vi skal lykkes med å gjenopprette bestandene av torsk og andre arter som sliter, er det et nødvendig tiltak å stanse fiske og fangst i Oslofjorden. Oslofjordens Friluftsråd forventer at regjeringen handler raskt. 

AL Oslo Fiskehall, også kjent som Fiskehallen på Vippetangen. November 1951. Helt fram til for noen få år siden var Oslofjorden et sikkert matfat for befolkninga rundt fjorden. Den var Norges mest artsrike økosystem! Foto: Arne Kjus.

Norges mest ressursrike fjord

Oslofjorden var lenge vår mest ressursrike fjord. Det er den dessverre ikke lenger. I Tiltaksplanen for Oslofjorden (Miljødirektoratet: Tiltaksplan for bedre miljøtilstand) fremholdes langvarig overfiske som en av de viktigste årsakene til problemene, sammen med økte utslipp av næringssaltene nitrogen og fosfor fra avløp og avrenning og overgjødsling fra jordbruk.

I 2019 ble det innført tiltak for å redde torsken, men dessverre har de ikke hatt målbar effekt. Derfor har Fiskeridirektoratet  nå lagt frem et forslag med mer omfattende tiltak: Full stans i fiske og fangst innerst i Oslofjord og i nasjonalparkene Ytre Hvaler og Færder, i en 10-årsperiode.
(Fiskeridirektoratet: Råd om fiske i Oslofjorden – kan få store konsekvenser)

Forskere peker på fiske som viktigste årsak

Forslaget har solid støtte i forskningsmiljøene. På Oslofjordkonferansen i mars fremmet en gruppe forskere et opprop med krav om flere tiltak, blant annet etablering av 0-fiskeområder Indre Oslofjord og nasjonalparkene.

I mai publiserte Havforskningsinstituttet en ny rapport om trusselbildet mot økosystemet i Oslofjorden   Her er fiske rangert som den viktigste utfordringen. (HavforskningsinstituttetFem grunner til at Oslofjorden er i kjelleren)

 

Hvorfor må all fisken fredes?

Det er over 400.000 fritidsbåter i Oslofjorden og hundrevis fisker fra land daglig. Undersøkelser Fiskeridirektoratet har foretatt, viser mye ulovlig fiske i fjorden, også i gyteområder for torsken, hvor all fritidsfiske er forbudt mellom januar og mai. Så lenge fiske er tillatt på noen arter, vil det uunngåelig også bli fanget torsk som er fredet. Samtidig er det nærmest umulig med en effektiv kontroll.

Et totalforbud i klart definerte områder, er mye enklere å håndheve og også betydelig enkelt å kommunisere. Ved et totalt fiskeforbud vil også selvjustisen blant folk flest være en viktig kontrollerende faktor. Bare slik kan vi få tilbake torsk og annen torskefisk, slik at vi i fremtiden igjen kan glede oss over torskefisket i Oslofjorden.

En fritidsfisker ved Bjerkås i Asker.

Mangler ikke på løfter

Oslofjordens Friluftsråd mener at regjeringen så langt har sviktet når det gjelder tiltak for fisken i Oslofjorden. Det mangler ikke på fagre løfter: I Hurdalsplattformen (Regjeringen: Hurdalplattformen) står det at regjeringen skal «sikre en bærekraftig forvaltning av fiskeriressursene i Oslofjorden.»

I vinter skrev klima- og miljøministeren i brev til kommunene, at regjeringen skal «vurdere sterkere tiltak på fiskerisiden, både for yrkes- og fritidsfiskere. Dette for å bevare kysttorsken og et velfungerende økosystem.»

Statsminister Støre uttalte til VG tidligere i sommer at «vi må se på andre tiltak for å slå ring om fiskebestanden. Dette kommer til å bli kontroversielt, men jeg tror vi må diskutere både yrkesfiske og fritidsfiske». (VG: Støre har fått fuglevenn på hytta)

Hittil har regjeringen bevilget rause tilskudd til omlegging innenfor landbruket, og brukt utestemme overfor kommunene når det gjelder nitrogenrensing. Nå foreligger det et konkret forslag til tiltak fra regjeringens eget fagorgan, godt forankret i forskningsmiljøene.

Oslofjordens Friluftsråd forventer derfor at regjeringen raskt følger opp med nødvendige tiltak.

 

Flere aktuelle temaer

Brev fra Fiskeridirektoratet

Fra Oslofjordkonferansen 2024

Tema for konferansen var status for fisk i Oslofjorden og Indre Skagerrak. Overbelastning av næringssalter, sterkt svekkede habitater og høyt fiskepress gjennom de siste 100 årene er viktige årsaker til at flere fiskearter har hatt sterk tilbakegang.

Tre relevante videoer fra arrangementet:

Forskerdebatt. Fra Oslofjordkonferansen i mai 2024. Even Moland (HI), Dag Hessen (UIO), Thrond Haugen (NMBU), Sissel Jentoft (UIO) hadde en god faglig debatt om tiltakene som forskerne mener må på plass for at vi skal få fisken tilbake. Ordstyrer Henning Røed fra OF. 

 

Even Moland (Forsker) Havforskningsinstituttet tok oss med tilbake til da Oslofjorden bugnet av torsk, kveite, sild og brugde. Videre fortalte han om hvordan fiskeriene har påvirket bestandene.

Halvor Knutsen, forsker, Havforskningsinstituttet fortalte om nottrekk som Havforskningsinstituttet har foretatt i over hundre år på samme steder og på samme måte.

Mer om Oslofjorden

Ny rapport avdekker alvorlig forsøpling i Indre Oslofjord
Ny rapport avdekker alvorlig forsøpling i Indre OslofjordAktueltMarin forsøplingRedd Oslofjorden

Ny rapport avdekker alvorlig forsøpling i Indre Oslofjord

Oslofjordens Friluftsråd og Mepex har de siste tre årene kartlagt omfanget av ekspandert plast i Indre Oslofjord. 270 km strandlinje er resultatet av kartleggingen
6. august 2024
Chemering Nobel: Brev til klima- og miljøministeren
Chemering Nobel: Brev til klima- og miljøministerenAktueltRedd OslofjordenUttalelser

Chemering Nobel: Brev til klima- og miljøministeren

16 ordførere og 34 organisasjoner har undertegnet et opprop om at det utredes en løsning der nitrogenholdig avløp fraktes til Norskehavet og slippes ut der. Oslofjorden kan ikke ofres for sprengstoff! 
7. juni 2024
118 tonn nitrogen vil være svært uheldig for fjorden
118 tonn nitrogen vil være svært uheldig for fjordenAktueltRedd OslofjordenUttalelser

118 tonn nitrogen vil være svært uheldig for fjorden

Miljødirektoratet foreslår å gi sprengstoffprodusenten Chemering Nobel tillatelse til å slippe ut inntil 118 tonn nitrogen pr. år i indre fjord. Det vil være et stort tilbakeskritt i kampen  for å redde fjorden!
3. juni 2024
Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!
Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!AktueltFakta om OslofjordenMarin forsøplingRedd Oslofjorden

Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!

Ekspandert polystyren (EPS) – mest kjent som isopor – på avveie er et kjent forsøplingsproblem. Produktet brukes fortsatt mye i båthavner, ved fiske eller andre steder der det lett kan havne i sjøen.
2. mai 2024
Bli en kysthjelper!
Bli en kysthjelper!KysthjelperneRedd Oslofjorden

Bli en kysthjelper!

«Kysthjelperne» er et initiativ for å aktivisere og engasjere barn, unge og voksne til å ta en aktiv rolle i arbeidet med å gjenopprette et sunnere fjord- og havmiljø. «Kysthjelperne» skal skape et folkelig eierskap til havet og kystnære områder.
12. april 2024
Oslofjordkonferansen 2024
Oslofjordkonferansen 2024AktueltFakta om Oslofjorden

Oslofjordkonferansen 2024

Tema var status for fisk i Oslofjorden og indre Skagerrak? Fisk i Oslofjorden engasjerer og konferansen ble raskt fullbooket. Over 300 møtte opp. Her kan du bla i foredrag og se konferansen i opptak. Arrangementet var et samarbeid mellom OF,…
19. mars 2024