Skip to main content

Oslofjorden Friluftsråd (OF) viser til Sandefjord kommunes høring av planprogram for kunnedelplan natur.  

 

OF er et interkommunalt samarbeidsorgan for kommuner og fylkeskommuner rundt Oslofjorden. OF fungerer blant annet som et høringsorgan for plansaker som angår friluftslivet og natur- miljøtilstanden i og rundt fjorden. Det er derfor av stor interesse for oss å få mulighet til å se på og komme med kommentarer til kommunens forslag til planprogram for kommunedelplan natur.  

 

I en tid der vi opplever at mye natur bygges ned og mange truete naturtyper og arter sliter og mange arter er i tilbakegang er det positivt og viktig at kommunene rundt Oslofjorden, i en del av Norge som er kjent for å huse landets mest varierte og rike biologisk mangfold, er sitt ansvar bevisst og utarbeider egne planer for å bevare dette. Dette skjer bl.a. gjennom utarbeidelse av egne naturmangfoldplaner og tverrsektorial arealplanlegging.  

 

Kap. 2.1 Mål for kommunedelplan for natur  

Vi erfarer at andre Oslofjordkommuner som har jobbet med tilsvarende plan som et mål har foreslått at   

Kommunesamfunnet tar vare på naturen og sikrer naturmangfoldet og økosystemet Det skal jobbes systematisk for å sikre naturmangfold og økosystemer på land og under vann. Naturmangfoldet i kommunen skal fortsatt være blant de rikeste i landet, og det skal jobbes kontinuerlig for å bevare og restaurere dette. 

 

Dette er klare og tydelige mål å strekke seg etter og som vi også ber Sandefjord kommune se nærmere på.  

Det er ellers positivt og viktig at det her fokuseres på økt kunnskapsgrunnlag både gjennom kartlegging og systematisering av kjente data, videre økt vern –  i tråd med Norges forpliktelser, naturrestaurering, arealnøytralitet mm.  

 

Kap. 3.1 Det kommunale utfordringsbildet 

Som nevnt over er vi avhengig av en tverrsektorial og god arealplanlegging for å bevare naturmangfoldet på alle plannivå. I denne sammenheng sakser vi følgende fra Bærum kommunes naturmangfoldplan 2023-2606-temaplan-naturmangfold—vedtatt.pdf (baerum.kommune.no) 

 

Forutsetninger for å lykkes  

Hensynet til naturmangfold må innlemmes i all forvaltning. Spesielt må naturmangfold prioriteres innenfor arealdisponeringen. Natur- og jordvern må tillegges mer vekt enn tidligere. Vedtak som tillater omdisponering av jordbruksområder og naturområder på land og i sjø, bør unngås. Det å slutte å forbruke nye jordbruksområder og naturområder på land og i sjø, og heller gjenbruke og eventuelt fortette allerede nedbygde arealer, er et nødvendig skritt på veien til å stanse tapet av naturmangfold. Det må gjøres mer attraktivt å gjenbruke arealer framfor å bygge ned urørte områder. For å oppnå dette, kan areal-, grønt- eller naturregnskap være et godt verktøy. Temaplan for naturmangfold må være kjent i hele organisasjonen. Å ivareta naturmangfoldet betyr at det må gjøres tilpasninger i arbeidsprosesser i flere tjenestesteder/avdelinger, og på tvers av sektorer og fagområder. Gjennom kompetanseheving og gjennomgang av rutiner kan vi sikre samordning mellom forvaltning og drift og sørge for at gjennomføring av prosjekter og planer tar hensyn til naturmangfoldet. Valg av løsning og avbøtende tiltak kan bidra til å ivareta og styrke naturmangfoldet. 

 

Kap 3.2. Utredningsbehov 

Vi opplever at det er en stor svakhet knyttet til ulike reguleringsplanprosesser der utreder/utbygger ofte slipper unna arbeidet med å kartlegge og utrede det biologiske mangfoldet i planområdet. Ofte forholder utbygger seg bare til eksisterende kunnskap som bl.a. finnes i Artsdatabanken og Naturbase. Det er erfaringsmessig svært tilfeldig hvor bl.a. hobbybotanikere, -entomologer og bl.a. -ornitologer tidligere har lagt inn data og en kan ikke ut ifra dette konkludere med at området har få naturverdier om det ikke foreligger data. Det burde stilles krav til utbygger om at planområdet kartlegges av kyndig fagbiolog/naturforvalter i sommerhalvåret, noe som må skje tidligst mulig. På den måten kan en hensynta viktig biologisk mangfold i videre planprosess.  

 

Vi erfarer at kunnskapsgrunnlaget for biologisk mangfold i sjø generelt er svært mangelfullt i de fleste Oslofjordkommunene. OF anser det derfor som viktig at planområdet også omfatter Sandefjords sjøområder. Dette er sårbare områder, med et rikt biologisk mangfold, truete og viktige naturtyper og arealer under stort press. Vi nevner i denne sammenheng Horten kommune, som har igangsatt kartleggingsarbeider i sjø. Kartlegging av kommunens sjøområdene bør derfor inngå som et framtidig utredningsbehov.   

 Det er videre viktig at det utredes og konkretiseres forslag til nye verneområder og områder egnet for naturrestaurering i kommunen.  

 

Fremmede arter og spredningen av disse utgjør en stor trussel for vårt biologiske mangfold. Flere Oslofjordkommuner har derfor laget egne planer for bekjempelse av fremmede arter og også egne skjøtselsplaner, noe vi anbefaler at også Sandefjord gjør.  

 Mange eldre reguleringsplaner er ikke realisert og laget i en tid der det erfaringsmessig var mindre fokus på å bevare det biologiske mangfoldet. Det er derfor positivt og viktig at kommunen foreslår såkalt «planvask» og nuller ut gamle, urealistiske planer som også ville hatt negative konsekvenser for naturmangfoldet.  

 

Kap. 4 Organisering og medvirkning  

– nabokommune med stor overføringsverdi?  

OF har fulgt prosessen for utarbeidelsen av en tilsvarende naturmangfoldplan i Larvik tett, bl.a. gjennom deltakelse i folkemøter/arbeidsgrupper og uttalelser. Det har vært gode prosesser som i flere omganger har involvert og engasjert kommunens innbyggere. Vi anbefaler derfor at Sandefjord kommjune, om en ikke alt har gjort det, tar nærmere kontakt med planansvarlig i Larvik, for å se om en del av Larvik kommunes arbeid kan ha relevans og overføringsverdi til arbeidet Sandefjord kommune nå starter opp.  

 Erfaringsmessig innehar kommunens egen befolkning og foreninger og organisasjoner mye nyttig kunnskap som kan komme kommunen til gode i et slikt arbeid. Involvering er derfor viktig.  

 OF hadde for egen del ikke mulighet til å være med på kommunens folkemøte den 14. august i år pga. ferieavvikling.  

Vi takker for muligenheten til å uttale oss og ønsker lykke til videre i det viktige arbeidet for å bevare naturmangfoldet.  

 

Sendt til

  • Sandefjord kommune

Kopi til

  • OFs rådsmedlemmer i Sandefjord kommune
  • Vestfold og Telemark Fylkeskommune
  • FNF Vestfold
  • Statsforvalteren

Les også

Aktuelt

Utvikling av Gullaughalvøya til et fjordnært natur- og friluftslivsområde

Lier kommune skal avgjøre hva som skal skje videre med Gullaug, et stort ubebygd halvøy ved Drammensfjorden. Strandsonen er det området hvor naturverdiene og mangfoldet er størst, og også det området som har størst verdi for friluftsliv og rekreasjon. OF…
Aktuelt
Hjelp oss å samle inn vannprøver
Aktuelt
Steilene