Skip to main content

Effekt av nærhet til vann

Britiske forskere har funnet ut at områder som har vann i en eller annen form, som sjøen, elver, dammer og til og med installasjoner som fontener i byer, har vist seg å ha effekt på velvære, skriver Tim Smedley, forskningsjournalist i The Guardian.

Utdrag fra The Guardian Professional, mars 2013.
Artikkel publisert i Fjord og Friluft

Velvær

Britiske forskere har funnet ut at områder som har vann i en eller annen form, som sjøen, elver, dammer og til og med installasjoner som fontener i byer, har vist seg å ha effekt på velvær, skriver Tim Smedley, forskningsjournalist i The Guardian.

 

Helse og nærhet til vann

Helse og nærhet til vann. I England har et forskerteam, ledet av professor i miljø og folkehelse Michael Depledge, studert sammenhengen mellom helse og nærhet til vann. Depledge ledet tidligere Environment Agency før han var med å starte European Center for Environment and Human Health(ECEHH) in Plymouth i 2011, og lanserte Blue Gym Projects i 2012 hvor han studerte hvordan vannbaserte miljøer påvirker helse og velvære.

 

Blue Gym Project tok utgangspunkt i tidligere miljøpsykologi-studier. Sammen med miljøpsykolog Mat White videreførte Depledge noen tidlige forsøk om preferanser for folks velvære,

Velvære i kajakk; padling ved Alholmen, en øy rett ved Rekefabrikken.

Velvære i kajakk; padling ved Alholmen, en øy rett ved Rekefabrikken.

bl.a. Roger Ulrichs studier som viser at stressnivå blir redusert i takt med andelen av et bildes innehold av grøntområder. – Forskjellen var at vi denne gangen introduserte vann i bildene, sier Depledge til The Guardian.– Vi viste bilder av alt fra en dam til ren kyst. Med økende mengde vann i bildene, fant vi ut at folk i sterk grad foretrakk bildene med mest vann.

 

Forsøkene ble gjentatt i urbane strøk, fra fontener på torg til kanaler gjennom byen. Igjen, det var områdene med vann som ble foretrukket. Bilder av grøntområder gav positiv respons, bilder som inneholdt både grøntområder og vann ga størst respons.

 

Dette var en indikasjon på at vi kunne være på sporet av noe, og den neste undersøkelsen, i september 2012, fikk man enda flere indisier på vannets viktige rolle. Her brukte man data fra NaturalEngland hvor man koplet selvrapportert helsetilstand med postnummer. Et forskerteam fra ECEHH sjekket om det var variasjoner i rapportert helsetilstand og nærhet til vann.

 

Selvrapportert helse korrelerer godt med virkelig helse, sier Depledge. For første gang ble denne type helsedata satt opp mot postnummer, og vi fant ut at jo nærmere kysten du bor, jo bedre var helsa. Funnene ble kontrollert mot andre variable, bl.a. sosioøkonomiske standarder.

Kystledhytta Gullholmen fyr. Fyrstasjonene er populære reisemål. Få steder har bedre utsikt over vann.

Les også

Filter

Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!
Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!AktueltFakta om OslofjordenMarin forsøplingRedd Oslofjorden

Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!

Ekspandert polystyren (EPS) – mest kjent som isopor – på avveie er et kjent forsøplingsproblem. Produktet brukes fortsatt mye i båthavner, ved fiske eller andre steder der det lett kan havne i sjøen.
2. mai 2024
Oslofjordkonferansen 2024
Oslofjordkonferansen 2024AktueltFakta om Oslofjorden

Oslofjordkonferansen 2024

Tema var status for fisk i Oslofjorden og indre Skagerrak? Fisk i Oslofjorden engasjerer og konferansen ble raskt fullbooket. Over 300 møtte opp. Her kan du bla i foredrag og se konferansen i opptak. Arrangementet var et samarbeid mellom OF,…
19. mars 2024
Klage på tillatelse til endring av utslippstillatelse til Oslofjorden for Chemring Nobel AS
Klage på tillatelse til endring av utslippstillatelse til Oslofjorden for Chemring Nobel ASAktueltAskerFakta om OslofjordenUttalelser

Klage på tillatelse til endring av utslippstillatelse til Oslofjorden for Chemring Nobel AS

Uten kompenserende tiltak, innebærer utslippstillatelsen at staten bidrar til å forsinke prosessen med å gjenopprette en god økologisk tilstand i Oslofjorden og øke byrden for andre aktører. Staten må bidra langt mer konstruktivt.
14. mars 2024
Til deg som er lokalpolitiker: Dette kan du gjøre for Oslofjorden
Til deg som er lokalpolitiker: Dette kan du gjøre for OslofjordenAktueltFakta om OslofjordenRedd Oslofjorden

Til deg som er lokalpolitiker: Dette kan du gjøre for Oslofjorden

Oslofjorden er syk. Livet der er i krise, sterkt påvirket av møkkete vann og overgjødsling. Den gode nyheten er at det ikke er for sent å gjøre noe, og at du som er lokalpolitiker kan bidra.
8. desember 2023
Varsellampene blinker for Oslofjorden – hva gjør politikerne?
Varsellampene blinker for Oslofjorden – hva gjør politikerne?AktueltFakta om OslofjordenRedd Oslofjorden

Varsellampene blinker for Oslofjorden – hva gjør politikerne?

Alle er enige om at noe må gjøres med fjorden, men hvem tar ansvar for at det faktisk skjer noe? Foreløpig ser det ut til at kortsiktige særinteresser fortsatt vinner fram, på bekostning av både felleskapet og livet i fjorden.…
31. august 2023
90 år i fellesskapets tjeneste
90 år i fellesskapets tjenesteAktueltFakta om OslofjordenKronikker og fagartikler

90 år i fellesskapets tjeneste

Hva har Lågøya, Mølen, Ommen og store områder på Hvaler til felles? De er eksempler på de 20 000 dekarene med friområder som Oslofjordens Friluftsråd har sikret gjennom utrettelige arbeid i 90 år.
20. juli 2023