Velkommen til Lågøya

Fra 1. juli er Lågøya i Frogn kommune et nytt friluftsområde til glede for alle. Foreløpig bare for dagsturer, men fra neste år blir det mulig å leie hyttene.

Sommeren 2022

1. juli åpnet øya for allmennheten. Det betyr at du kan reise til øya og gå på tur og bade. Overnatting må du vente med til neste år. Grunnen til det er at vi må få på plass et driftssystem som også tar vare på unike naturforekomster på øya. Vi i denne sammenhengen er DNT Oslo og omegn og Oslofjordens Friluftsråd, som sammen har fått i oppdrag å sørge for at øya kommer allmennheten til gode.

Frister det med et bad?
Frister det med et bad?

Dette er Lågøya

Øya ligger sentralt i Indre Oslofjord, rett vest for Fagerstrand på Nesodden, i Frogn kommune. Den var, inntil Sparebankstiftelsen DNB kjøpte hele øya, i mars 2022, eid av Circle K Norge AS. Selskapet bruke øya som feriested for sine ansatte. Planen var opprinnelig å selge 21 hytter hver for seg. Noe som antagelig ville ført til en ytterligere “privatiseringen” av øya.

Unik natur

Lågøya har, på tross av alle hyttene, blitt skånsomt behandlet siden den ble kjøpt opp som ferieøy for ansatte i Norsk Brændeselolje i 1919. Den har en rik natur og viktige biotoper for mange arter. Det må selvsagt også tas vare på for fremtiden, og er en viktig grunn til at øya ikke åpner opp også for overnatting.

På øya er vokser flere sjeldne planter, som her dragehode.
På øya er vokser flere sjeldne planter, som her dragehode.

Kyststi

En midlertidig kyststi er merket over øya. Vi anbefaler en rundtur på øya, men oppfordrer samtidig til sporløs ferdsel. Hunder kan være med, men skal være i bånd.Lågøya er et herlig turområde. Ta gjenre en rundtur å se selv.Lågøya er et herlig turområde. Ta gjenre en rundtur å se selv.

Adkomsten til øya

Adkomst til øya må skje med båt. Sommerstid går det båt i rute til øya hver dag, se ruter.no < https://ruter.no/globalassets/rutetabeller/bat/baat-b21-rutetabell-06062022-28082022.pdf >. Fra Fagerstrand tar det ca. 5 min med motorisert båt. Med robåt, fra samme sted vil vi anta det tar ca. 15 min. Det er en liten båthavn på øya. Mindre båter kan ligge i båthavna i opptil 12 timer.

På østsiden av øya er det småbåthavn. Der kan mindre båter ligge i inntil 12 timer.

Hva vil skje med øya neste år?

Oslo og Omegn og OF kommer sammen til å utvikle øya og hyttene for en allsidig bruk . Lågya kommer til å bli et viktig tilskudd for friluftslivet i mange år fremover!

Badeplass nord på øya.
Lågøya er et herlig turområde. Ta gjenre en rundtur å se selv.

Les også …