Skip to main content

Kronikker og fagartikler

En samling av innhold med mål om å inspirere og spre kunnskap

Filter

Fakta om OslofjordenMarin forsøplingRedd Oslofjorden

Unngå at EPS (isopor) havner i sjøen!

8. april 2024
Ekspandert polystyren (EPS) – mest kjent som isopor – på avveie er et kjent forsøplingsproblem. Produktet brukes fortsatt mye i båthavner, ved fiske eller andre steder der det lett kan havne i sjøen.
AktueltFakta om Oslofjorden

Oslofjordkonferansen 2024

19. mars 2024
Tema var status for fisk i Oslofjorden og indre Skagerrak? Fisk i Oslofjorden engasjerer og konferansen ble raskt fullbooket. Over 300 møtte opp. Her kan du bla i foredrag og se konferansen i opptak. Arrangementet var et samarbeid mellom OF,…
AktueltAskerFakta om OslofjordenUttalelser

Klage på tillatelse til endring av utslippstillatelse til Oslofjorden for Chemring Nobel AS

14. mars 2024
Uten kompenserende tiltak, innebærer utslippstillatelsen at staten bidrar til å forsinke prosessen med å gjenopprette en god økologisk tilstand i Oslofjorden og øke byrden for andre aktører. Staten må bidra langt mer konstruktivt.
AktueltFakta om OslofjordenRedd Oslofjorden

Til deg som er lokalpolitiker: Dette kan du gjøre for Oslofjorden

8. desember 2023
Oslofjorden er syk. Livet der er i krise, sterkt påvirket av møkkete vann og overgjødsling. Den gode nyheten er at det ikke er for sent å gjøre noe, og at du som er lokalpolitiker kan bidra.
En gruppe mennesker står i ring på en plass mellom flere bygninger. I hendene sine holder de hvert sitt meterlange tau. I bakgrunnen er det noen lekeapparater.
AktueltKronikker og fagartiklerUteundervisning og naturveiledning

Gresset er grønnere … Ute

7. desember 2023
Hvorfor skal vi drive med læring i friluft? Svaret er selvfølgelig fordi gresset er grønnere - ute. Les mer om våre tanker om uteundervisning.
Tre menn står foran en gul bygning, og det står flere malingsspann med gul maling på bakken. Rundt bygningen er det satt opp stillaser.
AktueltKronikker og fagartiklerKystled

Vedlikehold siden 2018

19. november 2023
Takket være solid støtte fra Sparebankstiftelsen DNB har arbeidet med vedlikehold på hyttene i Kystled Oslofjorden fått et kjærkomment løft.
AktueltSikring av friområder

Hesteløkka sikret for allmennheten

17. november 2023
OF takker Sparebankstiftelsen DNB, som har sikret Hesteløkka for allmennheten. Eiendommen er på nær fem mål og ligger kun to minutters gange fra Tangen terminal på Nesodden, kun 27 minutters reisetid unna Aker Brygge.
Bilde av et slusekammer fylt med vann. På den ene siden av slusa ligger en gul bygning. På den andre siden av slusa ligger en liten rød bod. Himmelen speiler seg i vannet i slusekammeret.
AktueltKystled

Haldenkanalen

6. oktober 2023
Ta en reise langs historie og landskap ved Haldenkanalen, og bli kjent med kanalselskapet og kystledhyttene langs denne åtte mil lange vannveien.
AktueltFakta om OslofjordenRedd Oslofjorden

Varsellampene blinker for Oslofjorden – hva gjør politikerne?

31. august 2023
Alle er enige om at noe må gjøres med fjorden, men hvem tar ansvar for at det faktisk skjer noe? Foreløpig ser det ut til at kortsiktige særinteresser fortsatt vinner fram, på bekostning av både felleskapet og livet i fjorden.…
AktueltKystled

Kjeholmen og et kortreist golv

28. juli 2023
Kjeholmen har fått nytt golv. Les mer om arbeidet som ble utført av våre egne tilsynsvakter, med kortreiste materialer.
AktueltKronikker og fagartiklerKystled

Kystled 25 år

24. juli 2023
Hva kan bygg langs kysten som eierne ikke lenger har behov for brukes til? Slik oppstod ideen om kystled som et overnattingstilbud for allmenheten for 25 år siden. Siden er mange av Forsvarets og Kystverkets gamle bygg renovert, og bygget…
AktueltFakta om OslofjordenKronikker og fagartikler

90 år i fellesskapets tjeneste

20. juli 2023
Hva har Lågøya, Mølen, Ommen og store områder på Hvaler til felles? De er eksempler på de 20 000 dekarene med friområder som Oslofjordens Friluftsråd har sikret gjennom utrettelige arbeid i 90 år.
AktueltKronikker og fagartikler

Når himmelen er klasseromstaket

15. juli 2023
OF har hvert år uteundervisning med flere tusen barn og pedagoger i skoler og barnehager. Det gir bedre læring, og mer rom for barna med litt ekstra sprell i kroppen.
AktueltKystled

Engasjement og ildsjeler i Kystled Oslofjorden

11. juli 2023
Det er mange som tilrettelegger og står på for at du skal få en så god kystledtur som mulig. Her kan du bli bedre kjent med noen av ildsjelene i Kystled Oslofjorden.
Bilde av to personer som står på en båt med en blå sofa og andre møbler
AktueltKystled

Homlungen og en blå sofa

2. juli 2023
En blå sofa har fått sitt nye hjem på Homlungen. Les mer om hvordan Kystled Oslofjorden bidrar til en mer sirkulær økonomi i måten vi driver nettverket på.
AktueltKronikker og fagartiklerLågøya

Lågøya: En øy for friluftslivet

1. april 2023
Det er ikke hver dag en hel øy med 21 hytter legges ut for salg i Oslofjorden. Da Circle K skulle selge feriestedet de ansatte hadde brukt i generasjoner, lyktes det OF og DNT Oslo og Omegn å få kjøpt…
Fakta om OslofjordenKronikker og fagartiklerTurtips

Telting på Håøya

22. desember 2022
Håøya er øy med store naturrikdommer, en spennende kulturhistorie og mange fine plasser å sette opp teltet, enten du ønsker å gå til teltslettene nær fergen eller om du vil ta deg til skogen og svabergene nord på øya.
Du har fått i oppdrag å skrive i hytteboka. Stress eller kos?
AktueltKronikker og fagartiklerKystled

Gode dager på hytta

9. september 2022
I vår digitale hverdag lagres minneverdige øyeblikk på Facebook, Instagram og i andre digitale medier. Men det er noe helt eget ved å sitte og bla i en fysisk hyttebok, og se på hva de som var der før deg…
Fakta om OslofjordenKronikkKronikker og fagartiklerUttalelser

Gjødsel på avveie kveler Oslofjorden

20. august 2022
Kronikk: Rensing for nitrogen er ikke bare en kostnad, men kan også sikre verdifulle ressurser for bøndene, sier direktør Espen Søilen.
Fakta om OslofjordenKronikker og fagartikler

Mølen, OFs første friområde

27. april 2022
Midt i Oslofjorden ligger Mølen, OFs første friområde. Denne artikkelen gir et innblikk i øyas mangfoldige kvaliteter. Tekst og bilder i denne artikkelen er i april 2022 satt opp rundt på øya.
AktueltFakta om Oslofjorden

Søppel i Akerselva er kartlagt

4. april 2022
Elver og vassdrag har blitt pekt på som viktige tilførselsveier av forsøpling til det marine miljøet. I prosjektet «Søppelanalyse Akerselva» har OF og SALT Lofoten AS gjennomført plukkanalyser av avfall samlet opp av “PortBin TrashTrawl».
Fakta om OslofjordenKronikker og fagartikler

Friluftsliv i koronaens tid

30. mars 2022
I mars 2020 stengte Norge. Vi måtte sitte hjemme og holde oss unna venner og kjente. Men det er en kjent og kjær venn som aldri svikter − nemlig naturen. Artikkel fra årsrapport for 2021
AktueltFakta om Oslofjorden

Tilgjengelig areal langs Oslofjorden blir fortsatt mindre

30. mars 2022
Bit for bit har strandsonen forsvunnet gjennom oppføring av bygninger eller andre tiltak som enkeltvis kan virke uskyldige, men som samlet sett fortsatt gjør at tilgjengeligheten til fjorden reduseres fra år til år. Fra 2020 til 2021 var denne reduksjonen…
Kronikker og fagartiklerKystledSikring av friområder

Ommen – historien til et friområde

11. august 2021
Ommen ble kjøpt av Oslofjordens Friluftsråd i 1935. Med det ble plassen reddet fra sannsynlig nedbygging.
Kronikker og fagartikler

10 tips til herlige kyststier

31. mars 2021
Oslofjorden er full av steder å oppdage. Her er ti turer langs kyststien vi anbefaler.
Plastpelleter holdes opp
Kronikker og fagartiklerMarin forsøplingProsjekt (avsluttet)

13,2 tonn pelleter over bord

18. mars 2021
En februarnatt inntraff en ulykke der det ble slått hull i en container på et lasteskip. 13,2 tonn med plastpelleter lakk ut i sjøen. Plast brytes ikke ned i naturen, men omdannes til stadig mindre partikler som tiltrekker seg miljøgifter,…
Kronikker og fagartiklerKystled

Gjester på kystledhytter er fornøyde!

21. desember 2020
Gjestene på kystledhyttene har gitt oss gode tilbakemeldinger. Naturopplevelse er det viktigste kriteriet for hyttevalg.
Kuøya sørvest for Rakke
Fakta om OslofjordenKronikker og fagartikler

Hvordan påvirker sjøen, innsjøer og elver folks helse?

22. september 2017
Forskere har funnet ut at områder som har vann i en eller annen form, som sjøen, elver, dammer og til og med installasjoner som fontener i byer, har vist seg å ha effekt på velvære
Bilde fra området
Kronikker og fagartikler

Høyesterettsdom styrker kyststien

18. september 2017
Kyststier er viktige friluftstiltak som i stor grad styrker turmulighetene i nærmiljøet. Høyesterettsdommen på Fjellstrand på Nesodden styrker allmennhetens bruk av strandsonen på fem måter...
Kanonstilling i måneskinn
Fakta om OslofjordenKronikker og fagartikler

På jakt etter Bolærnes skatter

27. juni 2017
Har du tatt deg tid til å utforske Bolærne i Nøtterøy-skjærgården? Øyene utgjør en viktig del av Færder nasjonalpark. Få andre steder kan vise til så rik kulturhistorie, artsmangfold og turmuligheter...